Makám

Zenei irányzat: Keressük!
Albumok: 17 db
Megtekintve: Ma 3, összesen 60431 alkalommal

Bemutatás:

A Makám a világzene nemzetközileg elismert hazai követe. 1884-ben alakult. A ma létező formáció 2006 óta létezik. Eddig 17 lemeze (bakelit, CD) jelent meg.

Biográfia:

A Makám a világzene nemzetközileg elismert hazai követe.
A zenekar korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége, az ősi egység és harmónia keresése.
A Krulik Zoltán alapította együttes kezdetben az etno-avantgard kelet-közép- európai követeként robbant a zenei életbe, mely korszakot (1984 -1990) finoman árnyalták az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei. Ez az irány folytatódott a 90-es évek lemezein (1990-1999) melyben az afro-amerikai zene, a jazz elemei ötvöződtek a Makám hangzásvilágába. A zenekar legújabb korszakát tematikus, vokális lemezek sora jelzi.
Az utóbbi egy évtizedben Lovász Irén, Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvia, Herczku Ági, Lázár Erika voltak a Makám énekes szólistái.
A rendszeres külföldi fesztivál meghívások mellett (Koppenhága 2000, Delhi, Bombay 2001, Moszkva 2003, Velence 2004, Prága 2006, Párizs, Brüsszel 2007, Frankfurti Könyvvásár 2008) a Makám a hazai zenei élet aktív részeseként évente közel száz koncertet ad.
Az együttes repertoárjával az ifjabb nemzedékek megszólítására is komoly szerepet szán, ezt jelzi a Szindbád és az Ákom bákom c. műsoraik és
hasonló című CD-ik rendkívüli népszerűsége. Vekerdy Tamás írja ajánló szövegében: "A lélek, az idő miféle mélységeiből, a tájak miféle messzeségeiből zeng fel ez a zene, szól ez a dal? Mit rejt a népek lelke,mit rejtenek a népek lelkei? Utoljára talán gyerekkorunkban volt meg ez az
átjárás idők, népek és távolok közt, mert bennünk, magunkban fedeztük fel mindezt..."
Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

jozefa Hozzászólás ideje: 2008-11-11 21:14:39

Utolsó bejelentkezés:
2013-03-26 22:24:01

Véleménye a(z) "Makám" előadóról:

A youtube-on található Makám és Lovász Irén előadásában hallható Mennyei szép hajnal c.felvétellel kapcsolatban érdemes elolvasni a kommentekben fringecup bejegyzését: hogy, Lám, még a szép szövegek megértése nélkül is mennyire tud hatni ez a muzsika!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább