A Tankcsapda a legismertebb, a Bagossy Brothers Company a legkedveltebb zenekar

Közvéleménykutatást tartott a DUE Médiahálózat 14 és 24 év közötti fiatalok körében. A szervezet a megkérdezettek zenei ízlésére volt kíváncsi, egészen pontosan arra, hogy milyen magyar zenei produkciókat ismernek és kedvelnek.

A közel 500 ember válaszából az derült ki, hogy a Tankcsapda a legismertebb, a Bagossy Brothers Company a legkedveltebb zenekar Magyarországon a fiatalok körében. A kutatási anyagot alapul véve, edukatív jelleggel Nagy Diák Zenei Teszt névvel online játékot indított a DUE Médiahálózat.

A DUE Médiahálózat és egy szakmai grémium első körben kialakított egy 100-as toplistát hazai előadókról; YouTube nézettségi listákat, online boltok toplistáit, fesztiválok fellépői felhozatalát, lemezeladási listákat és rádiós játszási listákat alapul véve. Ezt a 100-as listát kérdőív formájában 14 és 24 év közötti fiatalok elé tárta. A szervezet arra volt kíváncsi, hogy a válaszadók szerint az előadók közül kik a legnépszerűbbek és a legismertebbek. Közel ötszázan töltötték ki a kérdőívet, eszerint sorrendben a Bagossy Brothers Company, a Quimby
és Punnany Massif a legkedveltebb, míg a Tankcsapda, a Halott Pénz és a Wellhello a leghíresebb együttes.



A DUE Médiahálózat a kutatási anyagot alapul véve egy edukatív online játékot indított Nagy Diák Zenei Teszt néven. A teszt kérdéseit Szabó Tamás rádiós szerkesztő, Nagy Szabolcs kommunikációs szakember, a Hangfoglaló Program mentora, Kiss Gábor kreatív producer, sound designer, illetve a ProArt munkatársai írták meg. A kérdéssor kitér többek közt könnyed zenei témákra, például honnan származik a Kowalsky meg a Vega neve, ki a Blahalouisiana énekesnője, mi Freddie polgári neve, és szerzői jogi kérdésekre is, mondjuk mikor nem kell egy DJ-nek jogdíjat fizetnie, mi a fairplayhungary.hu üzenete, illetve mi a hangfelvétel-előállító szerepe a zeneiparban. 

A tesztet bárki ingyenesen kitöltheti a nagydiakzeneiteszt.hu oldalon április 16-ig, de a játék középdöntőjébe és a döntőjébe csak a 14 és 24 év közötti fiatalok legjobbjai kerülhetnek be. A finálé 2021. május 19-én lesz Budapesten, az Akvárium Klubban, ahol a győztes 300 ezer, a második helyezett 200 ezer, a harmadik helyezett pedig 100 ezer forint értékben kap telefont, fejhallgatót és hangszórót. 

A Nagy Diák Zenei Teszt célja, hogy a fiatalok körében egyedi, rendhagyó és edukatív formában népszerűsítse a magyar könnyűzenét, a jogszerű zenefogyasztást, megismertesse a szerzői jogok pozitív szerepét és jelentőségét, valamint azt, hogy ezek hogyan járulnak hozzá a szellemi termékek újratermeléséhez. A szervezők szerint a célcsoport még jól érzékenyíthető a témában – reményeik szerint azon túl, hogy a magyar előadókat jobban megismerik, kevesebb fiatal tölt le kalóz és nem legális forrásokból zenét, mind inkább hajlanak a legális csatornákon keresztüli zenehallgatásra.

A program fő támogatója a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért, s a projekt EU-s források bevonásával valósul meg.

További hírek

További hírek

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább