Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja augusztus 1-ig várja a látogatókat.

A megnyitót Kapolcs új főterén tartották, ahol Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója köszöntötte a vendégeket, mesélt az elmúlt évek nehézségeiről, az idei programokról és tervekről. 

Márta István, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, kapolcsi önkormányzati képviselő, a Kapolcsi Művészeti Napok, ill. a Művészetek Völgyének kitalálója, alapítója és 24 évig a vezetője, a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet elnöke, a Kapolcsi Helyi Értéktár vezetője a Művészetek Völgye NKft. résztulajdonosi megbízottja mesélt a kezdetekről, a Művészetek Völgye különböző korszakairól.

Márvány Péter, Kapolcs polgármestere, Mohos József Taliándörögd polgármestere és Győriványi Dániel Vigántpetend polgármestere visszaemlékeztek a korábbi évekre és köszöntötték a vendégeket az idei fesztiválon.

Beszédet mondott Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos, Schneller Domonkos Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára, Mihály Erzsébet , a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója, Dr. Mátrai Gábor, a Kőbányai Önkormányzat Közművelődési Bizottságának elnöke és Ráduly György a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum Igazgatója.

Fellépett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, a Kaláka, a Firebirds és Saya Noé.

A Művészetek Völgye volt az ország első összművészeti fesztiválja, mára pedig a legnagyobbá nőtte ki magát. A következő tíz napban negyven programhelyszínen közel kétezer programon vehetnek részt a Völgyezők. Színház, irodalom, koncertek, újcirkusz, kiállítások, opera, minden udvarban, épületben, téren más hangulat és program várja a Völgylakókat, felfedezni mindezt igazi kincskeresés.

A Művészetek Völgye nagyszínpadára áll a Csaknekedkislány, a 30Y, az Erik Sumo Band, az Irie Maffia, Dés László, az Elefánt, a Kiscsillag, a Margaret Island, a Csík Zenekar, az Esti Kornél,  Hobo, a Bagossy Brothers Company, a Budapest Bár, a Bohemian Betyars, az Anna and the Barbies, a Quimby, a Random Trip, a Szabó Balázs Bandája és Rúzsa Magdi. 

Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden átalakulnak a terek, irodalmi helyszín lesz az óvoda udvarból, galéria a tűzoltószertárból és a buszmegállóból, színház a közösségi házból, hangversenyterem a templomokból. Kapolcson saját udvart vezet többek között Harcsa Veronika, a Kaláka és Lackfi János, Kőbánya, a Nemzeti Filmintézet, a Momentán Társulat, a Hagyományok Háza, a MANK és a Budapest Fejlesztési Központ, gyalogos és e-bike túrákat szervez az Aktív Magyarország. Taliándörögdön helyszínt indít a Petőfi Kulturális Ügynökség, visszatér a Fonó és erősödik a Hangfoglaló Udvar. Vigántpetendre költözik Hobo, ide gördül be az Operaház kamionja és idén először itt lesz udvara Vecsei H. Miklósnak és a POKET közösségnek. 

A csodálatos, egyedi portékák és a színes vásári hangulat fontos eleme a Művészetek Völgyének. 2021-től a Malomsziget kicsit átalakul, egy részét átadják a piknikezni, fűben ücsörögni vágyóknak, a másik fele pedig a Szurdi Éva keramikusművész által létrehívott fazekastalálkozó otthona lesz. A további kiállító standoknak több új udvar ad helyet, például Kapolcs új főtere, a MűvészVölgy Kúria is megtelik kézműves termékekkel. Így a malomszigeti sokadalmat kicsit felszabadítva, a vásári pezsgést szellősebbé téve, mindennek kellő teret adva és a sokszínűséget megőrizve várják a látogatókat a Völgyben. Szurdi Éva kiválasztja a fazekastalálkozó 30. jubileumi Művészetek Völgyére készített legjobb képzőművészeti alkotását, ennek díjátadója július 24-én 14 órakor lesz a Malomszigeten.

További hírek

További hírek

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább