A zenei streaming bevétel harmada származik magyar dalok hallgatásából

Továbbra is az előfizetéses online zenehallgatás a 9,3 milliárd forintos hazai hangfelvételipar zászlóshajója. 2023-ban a 7,5 milliárd forintnyi digitális zenei bevétel jelentős része a zenei streamingnek volt köszönhető. Az előző évhez képest 20 ezer darabbal több vinyllemez fogyott - itthon a forgalom elérte a nettó 1,1 milliárd forintot. A globális hangfelvételipar 10,2%-os növekedéssel 28,6 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el, míg a hazai hangfelvételipar bevétele 16%-kal nőtt.

 

A MAHASZ (Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége) közzétette a hazai hangfelvételpiac fizikai és digitális értékesítésének 2023-as statisztikáit. Ezzel egy időben a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) - amelynek hazai képviselője a MAHASZ - publikálta jelentését  az elmúlt év eredményeivel.

 

A MAHASZ 2023-as hazai statisztikájának kiemelt adatai



 

•          A hazai hangfelvételipar 2023-as bevétele nettó 9,3 milliárd forint. Ez a 10. év, hogy ez a bevétel nominálértéke folyamatos növekedést mutat.

 

•          Ismét több mint 1 milliárd forinttal nőtt a magyarországi zenei streaming bevétele, így a teljes digitális forgalom is: 6,4 milliárd forintról (2022) 7,5 milliárd forintra (2023), vagyis 18%-os volt a növekedés.

 

•          A zenei streaming bevétel 7,4 milliárd forint volt az elmúlt esztendőben. Ebből 4,95 milliárd forint az előfizetéses audio streamingből, 522 millió forint a reklám alapú audio streamingből, 1,9 milliárd pedig a video streamingből származott.

 

•          A magyar zene által generált digitális bevétel ismét nőtt: a teljes digitális zenei forgalom 31%-a, vagyis 2,36 milliárd forint származott a hazai repertoár digitális értékesítéséből. A hazai fizikai hanghordozók értékesítésénél pedig 271 ezer eladott darab után 447 millió forint jött be, ami a teljes fizikai bevétel 24%-a.

 

•          2023-ban 9%-kal több vinyllemez fogyott (239 ezer), és ez 16%-kal több bevételt generált (nettó 1,13 milliárd forint), mint egy évvel azelőtt. Ez a növekvő tendencia kompenzálta a CD-k iránti kereslet csökkenését is.

 

•          Tavaly összesesen 645 ezer darab fizikai hanghordozót értékesítettek Magyarországon, összesen 1,8 milliárd forintért. Az eladott mennyiség ugyan 3,6%-kal csökkent, ám az összérték 9,1-%-kal nőtt.













Részletes hazai statisztikák itt.

 

A Global Music Report 2024 legfontosabb megállapításai

 

•          A nemzetközi hangfelvételipar bevétele 2023-ban 10,2%-kal nőtt, főként az egyre népszerűbb előfizetéses streamingnek köszönhetően. A közzétett adatok szerint a rögzített zeneművek globálisan 28,6 milliárd dollárnyi bevételt hoztak - ez a szám nominálisan immár a kilencedik egymást követő évben mutat növekvő tendenciát.

 

•          Az előfizetéses streaming bevételek 11,2%-kal nőttek, és a globális piac közel felét (48,9%) tették ki. 2023-ban a zenei streaming szolgáltatások előfizetéseinek száma most először meghaladta az 500 milliót, ez több mint 667 millió felhasználónak biztosít hozzáférést a szinte mindenre kiterjedő zenetárakhoz.

 

•          Erőteljes növekedés volt tapasztalható a fizikai formátumok terén is: ezek forgalmai 13,4%-kal lettek magasabbak, a nyilvános előadásból származó jogdíjbevételek pedig 9,5%-kal nőttek. Ez volt a harmadik egymást követő év, amikor a digitális és a fizikai bevételek is gyarapodást mutattak.

 

•          A hangfelvétel-kiadók befektetett munkája és erőfeszítései hozzájárultak ahhoz, hogy 2023-ban az IFPI által vizsgált minden régió bevételemelkedést könyvelhessen el. Az 58 országot érintő adatelemzés alapján a világ hét régiójából ötben kétszámjegyű százalékos növekedést volt tapasztalható.


A kiadvány kivonata itt.

 

Az IFPI pénzügyi igazgatója és ideiglenes vezetője, John Nolan elmondta:

 

"Az idei jelentésben szereplő adatok egy valóban globális és sokszínű iparágat tükröznek, ahol a bevételek minden piacon, minden régióban és gyakorlatilag minden hangfelvétel-formátumban nőttek. Mind a fizikai, mind a digitális formátumok a harmadik egymást követő évben növekedést mutattak, a streaming előfizetők számának erőteljes emelkedése - valamint az áremelkedés - jelentősen hozzájárult a teljes bevétel gyarapodásához.

 

Ez a növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy a lemezkiadók folyamatosan befektetnek a művészekbe és karrierjükbe - csak A&R-ra és marketingre évente több mint 7,1 milliárd dollárt fordítanak -, és ez világszerte hatással van a zenei ökoszisztémákra. A rajongók egyre jobban értékelik a zenét, melyet példátlan választékkal és az új megjelenésekhez való gyors hozzáféréssel élvezhetnek. A 2023-as IFPI Global Charts is új műfajok és előadók sokszínűségét tükrözi. Mindez a művészek tehetségét, rajongóik szenvedélyét, valamint a lemezkiadók munkáját is dicséri, akik támogatják a művészeket, és a lehető legjobb alapokat biztosítják globális sikerükhöz.

 

A zeneipar újra és újra bebizonyítja, hogy képes fejlődni és megújulni, de a jelentés azt is mutatja, hogy a növekedés középpontja az előadók és a lemezkiadójuk közötti partnerség."



 

Lauri Rechardt, az IFPI jogi igazgatója és az IFPI másik ideiglenes vezetője hozzátette:

 

"A hangfelvételek piacának tartós növekedése bátorítóan hat ránk, de az is fontos, hogy felismerjük az iparág előtt álló kihívásokat, beleértve a streaming csalást, a digitális kalózkodást annak minden formájában, és természetesen a generatív mesterséges intelligenciával való visszaélésekből eredő fenyegetést, ha azt nem felelősségteljesen és a művészek és kiadók jogainak tiszteletben tartásával fejlesztik.

 

A zenerajongók nagyra értékelik a hitelességet, és iparágunknak komoly tapasztalata van a zenei licencek kiadásában és az olyan új szolgáltatások fejlesztésének támogatásában, amelyek ezt az élményt biztosítják is a rajongóknak. Ennek ellenére továbbra is szükségünk van hatékony eszközökre és a hatóságok támogatására az engedély nélküli felhasználás elleni küzdelemhez, valamint annak biztosításához, hogy a zenei ökoszisztéma hosszú távon fenntartható maradjon."





Fotók: MAHASZ

Nyitókép: illusztráció/Freepik

 

További hírek

További hírek

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább