Csorba Lóci dalszerző esten jártunk - élménybeszámoló

Megnéztük a Lóci játszik akusztikus koncertet is

Augusztus 9-én az A38 hajón a Zene x Szöveg sorozat keretében került sor arra a Csorba Lócival folytatott dalszerzői beszélgetésre, amelyet a Hajógyár képviseletében Erdős Viktória moderált.






 

Saiid-dal beszélgettek legutóbb

 

A sorozat a Petőfi Kulturális Ügynökség égisze alá tartozik és havi két alkalommal kerül megrendezésre a hajó gyomrában. A legutóbbi alkalommal Saiid-dal beszélgettek, ennek beszámolóját itt olvashatjátok el.


 

 

A Lóci játszik frontemberének szerzői estjét így harangozta be a Hajógyár

 

Nagy sikert ért el a Ki Mit Tube-on, megírta az elmúlt évek egyik Egy igazi visszatérőt is köszönthe- legkultikusabb filmjének (VAN) tünk ebben a hónapban az A38-on, filmzenéjét, és Fonogram-díjat is nyert. Csorba Lóci az utóbbi évek egyik legsikeresebb alternatív zenésze, aki zenekarával, a Lóci Játszikkal számtalanszor egyedi módon táncol a könnyed pop, és a tartalmas könnyűzene határán. Zene x Szöveg estünkön beszélgetünk Lócival a dalszerzésről és a szövegírásról, és természetesen nem maradhat el az akusztikus koncert sem.

 





 

Csorba Lóci imádja a Beatles-t, de nem egy Paul McCarney

 

Inspriálta és inspirálja is őt a legendás zenekar és elmondta, hogy mennyire sajnálja, hogy belőle nem ömlenek úgy a slágerek, ahogyan Paul McCarney-ből anno a Yestreday. Egy nap felébredt és eljátszotta zongárán a legendás dalt. Majd nem hitte el, hogy ő írta, ezért megkérdezett jópár embert, de senki nem ismerte fel a szerzeményt. Akkor kezdett hinni benne, hogy valóban az ő dala Yesterday. Hát Lóci nem ilyen.





 

Lóci játszik dalok íródtak a pankráció közben


 

Lóci kamaszként úgy írta a dalokat, hogy állt a panelben a szobájában, gitár a kezében, a tévében ment a pankráció és ő próbált összerakni valami értelmes szerzeményt. Mivel már akkor is nagy Emli Rulez! rajongó volt, stílusában is hasonlítottak a szerzeményei  Hajós András dalaira. Egyébként később kiderült, hogy amíg ő Hajósért, addig András az ő dalaiért rajongott – már a Lóci játszik kezdetén is. Hajóssal azóta barátok is lettek, s nem csak inspirálta Lócit az ismert énekes és tévés személyiség, hanem mentorálta is. 





 

Lóci eljátszotta nekünk a legeslegelső dalát


 

Azzal a felkiáltással, hogy ne nevessük ki. Nehéz volt megállni, hogy a gyerek-beteségekkel küzdő, kezdetleges szerzemények és azok csetlő-botló szövegei hallatán ne húzódjon fel a szemöldököm, de a közönség az este folyamán végig remekül szórakozott a láthatóan könnyed, felszabadult hangulatban a színpadon létező zenészen, aki egészen egyedi módon tárulkozott ki a közönségnek.


 

Ilyeneket tartalmaztak a korai szövegek: Mert én az eszedért és a szívedért szeretlek. Lóci is belátta azóta, hogy nevetséges. Ahogyan reálisan látja azt is, hogy az este folyamán elemzésre került három Lóci játszik-dal mindegyikének borzalmas volt az eredeti szöveg-verziója. És az önkritika fontos dolog, főként a művészetben.


 

Lóci játszik dalszövegeket itt találsz.



 

Lóci esetében talán megtévesztő a folyamatos vigyorgás


 

Mert emellett a komoly társadalmi és mély, érzelmes témák boncolgatása is megjelenik a szövegeiben. Ő úgy fogalmaz, hogy a komoly dolgok élét sokszor üt el egy-egy poénnal, s attól valamelyest elviselhetőbbé válik az, ami nehéz vagy fájdalmas az ember életében.


Valaki egyszer azt mondta neki, hogy Lóci, te csak rázod a segged. Valóban, ez sokszor megtörténik vele a koncert közben, Lóci velejárója, de ez saját bevallása szerint nem jelenti azt, hogy mindig nevet vagy hogy mindig minden tökéletes.






 

Mégsem hurráoptimista a Lóci játszik formáció és annak frontembere?


 

Mindig ez a kifejezés jutott eszembe a zenekarral kapcsolatban. Némiképp árnyalta a róluk kialaklt képet ez a portrébeszélgetés, mert bár az énekes tényleg folyamatosan mosolyog, nevet és poénkodik, betekintést engedett a világába és láthattuk, hogy nem mindig volt tökéletes körülötte minden. Ugyanakkor igyekezett és igyekszik ma is nem depresszív módon felfogni az életet. A koncerteken pedig arra törekedni, hogy a közönség jól érezze magát és mosolyogjon. Mert akkor Lóci úgy érzi, hogy elért valamit. Valami jót.






 

Megpróbál mindenkihez szólni – Lóci szerint így kell dalszöveget írni


 

Bár ezzel nem értek egyet, elfogadom Lóci attitűdjét. Itt tette hozzá azt is a zenéhez való hozzáálláshoz, hogy nem csak hogy Nem hasonlít a legendás Beatles-tagra, Ed Sheeran-hez hasonló magasságokban sem képes szárnyalni. Bár jól működik egyszálgitárral és akusztikus verzióban játszik dalokat, de a legtöbb esetben úgy érzi, hogy kell mögé a zenekar és attól válnak teljessé a dalok, valamint a koncertélmény, hogy mögötte van a zenekar, megszólalnak a hangszerek és mindenki együtt rezeg a dallal. Ahogyan a legnagyobb sláger, a Nem táncolsz jobban, mint én is – ahogyan ő fogalmazott – hülyén hangzik egyszálgitáros verzióban. Ezt be is mutatta és tényleg nem működik. Ezt a közönség is belátta, hangos kacajok kíséretében.


 


 


Ó nincs – az első elemzett dal


 

Ez egy olyan dal, amelyben úgy érezte, hogy lehet panaszkodni. De azt is érezte, hogy elő lehet ezt anélkül is adni, hogy ő vagy a közönség felvágná az ereit. Szóval szerinte még a legszomorúbb Lóci játszik dal is vidámabb, mint a legvidámabb Esti Kornél-szerzemény. Hozzáteszem ez megint nagyon tetszett a közönségnek. Ezen dal megalkotása közben egyébként az Apácáashow járt a fejében és ebből született meg az az előadásmód, amely ugyan panaszkodós szöveggel bír, de mégis gospel-es hatásúvá vált.



 



Hogy állsz hozzá a felsorolós dalszövegek megírásához?

 

– tette fel a kérdést Lócinak a moderátor.


Sok a felsorolós dalszöveg, amely talán érzéketlennek is tűnhet. Olyasvalaminek, amelybe nem feltétlenül fektet a szerző túl sok energiát.


Ugyanakkor – ahogyan a Szociálisan érzékeny dal is mutatja – érzékenyen reflektál a világ dolgaira is. Bevallása szerint – manapság már főként telefonba – jegyzetel, ami eszébe jut: képeket, gondolatokat, rímpárokat vagy csak egy-egy szót. És ezek idővel dalszövegekké állnak össze. 


 

– A felsorolós költészet a sajátom – állítja Csorba Lóci


 

Rímpár-kényszere – ahogyan szerinte a rappereknek van – neki nincs, s azt is megengedi, hogy a zenekar belszóljon a dalszövegekbe, de az övé a vétójog. Idén ősszel egyébként a zenekar összeül Galyatatőn egy saját zenekari alkotótáborban, ahol új dalok születnek majd, s a csapat többi tagja az eddiginél is több dalszerzői folyamatban vállal majd tevékeny szerepet. 


 


A kiadó szerint nem lett túl erős az előző Lóci játszik lemez

 


Amelyet a covid idején, cset-megbeszéléseken egyeztetve és próbálva írtak és jelentettek meg. Az azonban még mindig annyira friss az énekes számára – és ráadásul büszke is a Színes, magyarul beszélő című korongra (2022) –, hogy azt mondta a kiadónak, hogy picit várjanak az új dalokkal. Ehhez képest az, hogy már idén ősszel összeülnek a zenekarral és új dalokat formálnak majd, azt mutatja, hogy nem csak az énekes, hanem a csapat is kifejezetten termékeny időszakában van.

 


Lócinak egyébként is mindig van mondandója


 

Ez az este folyamán az A38-on is megmutatkozott. Lóci folyamatosan beszél és szórakoztatja a közönséget, már-már stand-up komedista-jelleggel. Ez a rajongóknak kifejezetten bejövős, de azt láttam, hogy azok számára, akik nem a hardcore-fanok közé tartoznak is kifejezetten szórakoztató a Lóci-jelenség. Őszinte, könnyed és felszabadult egyénisége nem kétséges, hogy sokaknál betalál. És ha már itt tartunk: összességében talán mégiscsak eléri a célját. Úgy alkotni, úgy a színpadon állni – még ha ez nem is minden dalára igaz – hogy a lehető legtöbb emberhez szóljon.


 

A második elemzett dal: Te leszel a feleségem


 

Ezt a szöveget még papírra jegyzetelte tollal, s az áthúzásokat, javításokat és a végleges szöveget is átvezette most a hallgatóság kedvéért a gépére, onnan pedig a kivetítőre. Majd elénekelte az eredeti, kezdetleges verziójú szöveggel, és párhuzamosan a véglegessel is. A performanszt ismét hangos nevetés kísérte a közönség részéről.

A négy év alatt véglegessé vált dal Lóci bevallása szerint önmagát írta. Azaz amikor kifogyott az ötletekből, félretette, majd újra elővette a szerzeményt, s gy született meg a ma hallható verzió.





 

A harmadik elemzett dal a Panelparadicsom volt, de előtte még

 

Van egy, 1978-as dal, amelyet az édesapja mutatott Lócinak, s azt mondta neki a szintén zenész apuka, hogy ebből nagyon jó Lóci játszik-dalt lehetne kreálni. Ez nem más, mint a Lóci által vajdasági pop-rock csapatként aposztrofált Sigma zenekar Kelj fel című nótája. 

És ebből született végül az Elefánt számára a Bocs címre keresztelt szerzemény Lóci tollából. Na ezen én is elmosolyodtam, bevallom.






 

A Panelparadicsom története is egészen extrém


 

Amikor a Nagyon Balaton szervezői felkérték Lócit, hogy írjon dalt a Road Movie sorozathoz, tudta, hogy a Vajdaságot nem választhatja helyszínül. Mert – ahogyan fogalmazott, azt már elvitte előle Rúzsa Magdi. És gondolkodott, milyen más szeglete van még a világnak, ahol ő igazán otthon érzi magát – mert a Road Movie sorozat szereplői olyan helyszínekre kell, hogy kalauzolják a nézőket és a hallgatókat a klipben, amelyet otthonuknak éreznek.

Lóci ekkor döbbent rá, hogy imádott panelban élni, s erről ír majd dalt. A Panelparadicsom végül nem került be a fent említett sorozatba annak okán, hogy nem konkrét tájegységet jelenít meg. Azonban Lóci érezte, hogy jól sikerült dalról van szó és nem szerette volna, hogy az enyészeté legyen a szerzemény. Ekkor jutott eszébe, hogy milyen klassz lenne eladni egy hőszigeteléssel foglalkozó cégnek a művet, reklámdalként. Ezen a közönség ismét jót hahotázott – mert Lóci nagyjából mindent széles vigyorral az arcán ad elő és ezzel is nevetségre és vidámságra sarkallja a hallgatóságot. Végül ez a projekt sem valósult meg, de a dal maradt. Elő is adta a hajó színpadán.


 

A jó refrén titka Csorba Lóci szerint

 

– A jó refrén az, amit az emberek elkezdenek énekelni. Még ha nem is rímel vagy elsőre nem is tűnik jónak. Ha elkezdik énekelni, akkor az jó refrénnek számít és szerintem az én legjobb refrénem a Nem táncolsz jobban mint én. Ennél már csak a Strand Fesztivál himnusszá érett Nem strandolsz jobban mint én jobb refrén – mondta Lóci nagyot nevetve.


 

A Lóci játszik-jelenséggel való azonosulás képessége


 

Többnyire nem tudok azonosulni Lóci személyiségével és humorával, amelyet egyébként a hallgatóság minden esetben fennen kacagásokkal díjazott. Lóci minden percben jól elszórakoztatja a közönséget és nem mellékesen önmagát is. Van, aki ezt értékeli (a közönség és a rajongók tetemes része így van ezzel, hiszen ők nem ültek volna a hajón ezen az augusztusi estén) és van, aki fárasztónak találja – az ilyen ne menjen Lóci játszik koncertre. Ehhez kapcsolódóan Lóci azt is elmondta, hogy kap bőven mocskolódó kommenteket, s szerinte akkor lesz valaki sikeres, ha már olyanok is vannak, akik nem kifejezetten kedvelik azt, amit csinál, de meghallgatják, majd veszik a fáradtságot és véleményt alkotnak.


 

Lóci minikoncerttel, és természetesen a fent már említett, Szociálisan érzékeny dallal zárta az estet, amely tökéletes kilépő volt részéről.

 

 

A sorozat következő vendége Fehér Balázs, a The Carbonfools ex-frontembere

 

A részleteket itt találod.

 



 

Fotók: Hajógyár hivatalos/Hegyi Júlia Lily

 



További hírek

További hírek

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább