A Legendák sorozatban eddig az Analog Balaton fellépése volt a leginkább megdöbbentő

A Strand Fesztivál és a Hajógyár közös projektje Zamárdiban debütált élőben



A Strand Fesztivál első napján sokan voltak minden színpadnál

 

Kora este már egész szépen kezdtek megtelni a színpadok előtti küzdőterek. Három nagyobb színpad van a rendezvényen, amelyeken a legnevesebb hazai előadók mellett nemzetközi fellépők is megjelennek. 

 

Az első nap legnagyobb neve Parov Stelar volt, előtte pedig a Bagossy Brothers Company lépett a Strand Fesztivál nagyszínpadára.

 

A beengedés és – a fesztiválra jutás a vasútállomásról – egészen simán ment. Bár, többet kell gyalogolni, mint a ZamJam helyszínéhez kellett, egészen kibírható és abban az idősávban, amikor érkeztem és távoztam, kifejezetten kellemes volt a séta. 





 

Odafelé az izgalom hajtott, hazafelé pedig a fáradtság, hiszen azért féltucat koncertet megnéztem és még több fellépésbe bele is néztem a nap folyamán.

 


A Strand Fesztiválról szóló technikai és gasztronómiai tudnivalók


 

Kézpénzmentes, kényelmes, emberi léptékkel, felszabadultan élhető. Fizethetünk a Szigetes tokennel és aki járt a Hajógyárin, azt a Strand Fesztivál étel- és italárai sem lepik majd meg. Valamivel alacsonyabbak, mint a Szigeten, de a rendszer és a kínálat és nagyjából ugyanaz: pizza, hot-dog, burger, gyros, fröccs, sör, röviditalos. A hotdog 1500, a legdurvább burger 6000 forint körül mozog. A repohár 500 forint, a hosszúlépés – amelyet itt M-es méretként kell kérni – 590 a bor plusz a szóda. 

 

Nincs nagy por, de szúnyog azért akad. A Balaton sajátja. De minden kellemetlenségért kompenzál a Balaton közelsége és a fesztivál laza, fiatalos és finomra hangolt vibe-ja, amely már a bejáratnál magával ragad. 





 

Van számos pihenőpont, ahol szusszanhatunk egyet a vízpart mellett a sétányon, illetve a Tábortűz színpad és a lounge-szekciók is azt a célt szolgálják, hogy picit fellélegezzünk. Aztán pedig folytathatjuk a tombolást a kedvenceink koncertjére.


 



 


A Zeneszöveg.hu azonban kifejezetten a zenei kínálat miatt látogatott el a Strand Fesztiválra.

 


Legendák néven indult el a Strand Fesztiválon a Hajógyárral közös sorozat

 


Új sorozatot indított útjára a Hajógyár és a STRAND Fesztivál. A LEGENDÁK produkció keretében velünk élő legendák évtizedek óta szeretett dalait dolgozták fel fiatal és népszerű zenészek, az eredeti szerzőkkel, előadókkal együtt. Az alkotómunkát a Hajógyár csapata dokumentálja, és a hajogyar.hu-n megjelenő Bár Turné című műsorban mutatja be a közönségnek, míg a klipszerű live act videók az előadók YouTube csatornáján fognak megjelenni a dalpremierekkel egyidejűleg. A dalokat pedig – a legtöbb esetben exkluzív, közös koncert keretében – a STRAND Fesztiválon hallhatják élőben a rajongók.

 


A Legendák sorozat bemutatása

 

„A Hajógyár a magyar könnyűzenei szcéna alkotóinak gyűjtőpontja, és az előadók közönségének találkozási felülete. Az első olyan hazai multimédiás platform, amely a magyar zenészek bemutatásának érdekében jött létre. A könnyűzene online jelenlétének hangsúlyosabbá tételén túl egyre több offline programot is szervezünk a közönség számára. Célunk felszámolni a szakadékot az underground és a mainstream között, és közelebb hozni egymáshoz a különböző műfajok közönségét. a fesztiválok erre a lehető legtermészetesebb módon adnak alkalmat. Csodás misszió ennyi zenészt, ennyi műfajt és stílust összehozni egy nagy projekt keretein belül. Biztos vagyok benne, hogy a Hajógyár történelmi pillanatokat fog dokumentálni a Legendák sorozat alatt – ahogy abban is, hogy a közönség tagjai is izgalmas emlékeket rögzítenek majd a telefonjaikkal, amik frissen tartják bennük az élményt a jövőre ismét induló Legendák sorozatig” – mondta Dénes Adél, a Petőfi Kulturális ügynökség popkultúráért felelős vezérigazgató-helyettese, a Hajógyár főszerkesztője.


 



 


Legendák, azaz Lovasi András és az Analog Balaton a Strand Fesztivál színpadán – ilyen volt a koncert

 

Elsőként azt a színpadot látogattam meg, amelyen a Legendák névre keresztelt sorozat keretében lépnek fel fiatal, mai előadók egy-egy legendás hazai csapattal/előadóval. A Legenda dalát dolgozzák fel és adják elő közösen. A kezdeményezés a Petőfi Kulturális Ügynökséghez kapcsolódik és a Hajógyár projekt ad keretet – és színpadot is – neki, ahogyan tette ezt legutóbb a Volt és Sziget fesztiválon és az EFOTT-on is. Ez a Legenda az Analog Balaton esetében Lovasi András volt, de fellépett csütörtökön a Zamárdiban Charlie és a Wellhello is egy új, közös dallal és további fúziók is várhatóak a Strand Fesztiválon.

 





Az Analog Balaton fellépése a Strand Fesztiválon

 

Aki nem a fiatal, úgynevezett Z generációhoz tartozik, hanem a manapság oly’ divatos használatban lévő és épp a Z generáció tagjai által alkalmazott boomer korosztály képviselője, nem biztos, hogy érti ezt a muzsikát. Gondoltam én. De előítéletek nélkül mentem a koncertre. Volt már képem arról, hogy milyen egy Analog Balaton koncert: egyszer belenéztem egy live-ba a Budapest Parkos koncertről. Egészen döbbenetes volt a látvány. Ugyanezek a kora esti órák, s a Park küzdőtere nagyon szépen – még ha nem is teljesen – megtelt.

 

Képzeljünk el két, baseball-sapkás srácot, akik a keverőpultnál – az egyikőjük gitárral a kezében –, üvöltik az érthetetlen szöveget, miközben dübörög a dobhártya-szaggató elektronika. Ez utóbbi talán em kifejezetten fényes nappal működik leginkább, mégis egészen szép tömeget vonzott a színpadhoz.


 


 


Vajon milyen lehet éjjel az Analog Balaton koncertje?

 

Már a Budapest Parkos live stream-et látva sem értettem, hogy hogyan élvezheti ezt fényes nappal, józanul ennyi ember ezt a fellépést. Tudatmódosító nélkül. Egyébként emiatt kicsit sajnálom is a formációt. Szeretném megnézni/meghallgatni őket egyszer sötétben is. Vajon milyen lehet éjjel az Analog Balaton koncertje?

 

A 2017-ben alapított, elektronikus alapokkal operáló duó zenéjében fuzionál a dallamos pop és rock. Saját bevallásuk szerint is operálnak a a monoton ritmusokkal. Olyan érzés volt, mintha egy hatalmas űrködben repülnék. Egy csillagpor-viharban, amely felkap, és szétrobbanok benne. 



Úgy éreztem, hogy azonnal lemegyek alfába, hacsak előtte nem robban szét a dobhártyám attól, ahogyan szaggat az elektronika. Konkrétan a dobhártyámon éreztem a lüktetést.

 

 


Az Analog Balaton és a dalszövegek

 

A formáció dalszövegeit itt találod.


 

Nem bonyolítják túl. Ami kifejezetten furcsa annak fényében, hogy nagyon intellektuális srácoknak tűnnek. Olyanoknak, akiket foglalkoztat a világ helyzete és vannak mély gondolataik. És nem is kétlem, hogy így van. 

De amikor már fél perce azt hallgatom a színpadról, hogy Kurvanagy a baj, kurvanagy a baj és így tovább… akkor elgondolkodom, hogy mégis mennyire mély ez a mondandó.

 

 

Az Analog Balaton egyik legnagyobb sikere a Könnyű című szerzemény – dalszöveg-részlet következik

 

Új cím, új haverok

Új papírok, új telefonszám

Új kisbolt, új kocsma

Megjöttem Barcelona

Én ott voltam a megbeszélt időben

Te elaludtál

Az a szomorú jobb volt egyedül

Nem tehetek róla




Az Analog Balaton szerint kurvanagy a baj



Az Alvin és a mókusok: Kurva élet és a Kaukázus: Bazdmeg című dala, vagy a legújabb, BSW-Tankcsapda cover B+ után lehet, hogy nem kellene ezen csodálkozni. Az Analog Balaton esetében azonban az elvont, ugyanakkor intellektuális külső és a szókimondó dalszövegek nem feltétlenül harmonizálnak. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy a formáció hihetetlenül népszerű és sikeresen ragadott meg egy olyan flow-t napjaink életérzéseinek kavalkádjából, amellyel rengeteg zenekedvelő sorsközösséget élvez. 

 

És ebben Lovasi András sem kivétel, hiszen a közös szerzemény kiválóan működik a két előadó cover-jében. A Még egyszer című, Kispál és a Borz slágert gondolták újra közösen.


 

 


 


A Bagossy Brothers Company volt a nagyszínpad hazai headlinere

 


Kevesebben álltak itt kezdés előtt, mint amennyien az Analog Balaton koncerten voltak. Pedig Bagossy Norbiék most csináltak brutál teltházat a Budapest Parkban. Persze, a színpad előtti tér gyorsan megtelt és egészen a koncert végéig mindenki együtt énekelte a szövegeket és táncolt a zenekarral a legnagyobb slágerekre. Nem voltak gyenge pontok, csak az önfeledt zenélés, a profi műsor és a közkedvelt slágerek, melyek között persze, hogy elhangzott az idei év egyik legnagyobb durranása is. A Nagyon Balaton Balatont népszerűsítő projektje keretében a Bagossy alkotta meg a Balaton dalát is. 

 

Bagossy Brothers Company dalszövegek itt.


 



A Hajógyár színpadán lépett fel a The Anahit is 

 

A női énekessel kiálló, 2019-ben alapított formáció színpadképe, hangzása és kiállása is egységes, átgondolt koncepció hatását kelti. A zenei alapok is remekül simulnak a pop és R&B elemeket is gazdagon használó, elektronikától sem mentes The Anahit dalaiban. 

 

Saját leírásuk szerint nevess és sírj, s amikor épp romokban hever a szíved, akkor is táncolj, s érezni fogod, hogy nem vagy egyedül. Ez leginkább a The Anahit koncerteken valósítható meg, mintsem a Spotify-os lejátszási listájukat hallgatva.

 

De amikor úgy tűnik, hogy hosszú perceken át – valójában maximum fél percen lehetett – azt hallgatom az énekesnőtől, hogy Fuckin Lonely, Motherfucking Lonely, joggal fordul meg a fejemben, hogy nem szeretném tovább hallgatni a koncertet. 


Persze, a mai világban tapasztalható borzalmak, a hétköznapi nehézségek nem csoda, hogy ilyen dühös dalszövegeket szülnek. (lásd csak ebben a tudósításban az Analog Balatonnal kapcsolatos bekezdést.) 

 

A The Anahit dalszövegeit itt találod.

 

Csupán arról van szó, hogy talán a kevesebb több és nem akkor érjük el a dalszövegekkel a legnagyobb hatást, ha percekig ismételjük ugyanazt a sort. A kilencvenes éveknek már régen vége.


 


 


A Konyha zenekar döbbenetesen jól működik élőben

 

A Konyha zenekar koncertje a zseniális dalszerző-szövegíró és egyben énekes Szepesi Matyival az élen a Strand Fesztivál egyik legnagyobb pozitív meglepetését jelentette számomra. Még úgy is, hogy a dob az én fülemhez mérten picit túl volt tolva. A Konyha 2019-ben bekerült és hatalmasat ment az A Dal döntőjében a Százszor visszajátszott című slágerrel. Akkor elképesztően megszaporodtak a fellépéseik és akkor láttam őket én is utoljára koncerten. Eltelt három év és bár közbeszólt egy koronavírus-járvány is, a Konyha valami hihetetlen módon megerősödött a koncertek tekintetében. 

 

 

Matyi egyébként a közelmúltban szintén a Hajógyár projektje, a Zene X Szöveg portrébeszélgetés keretében beszélt az alkotói folyamatról. 

Erről itt írtunk.

 


 



 


A közönség együtt énekelt Matyival, a fúvósokkal kiegészült zenekar parádés koncertet adott

 

Erre a fellépésre olyan régi dalokat is elhoztak, mint ritkán játszott – de egyébként nagyon erős – A Mama szemét. És a közönség jóleső módon tudta is a szöveget.

Hallhattunk a Lesz majd egyszer egy ablakom című dalt és a Földrevalót is, amely a pár éve tragikus hirtelenséggel elhunyt Fábián Juli emlékére íródott.

És természetesen a legnagyobb slágerrel, a Százszor visszajátszott című dal került a Konyha koncert fináléjába.

 

A Konyha dalszövegeit itt találod.


 

Belenéztem Péterfy Bori koncertjébe is, amelyen már egészen tisztességes tömeg gyűlt össze, ahogyan Lovasi András formációja, a Kiscsillag fellépésén is. A Kispál és a Borz frontemberének szövegei ma is nagyon jól működnek, lehetetlen a közönség korosztályának meghatározása. És ez a jó dalok mutatója is: ha több generáció is együtt énekli a dalokat.

 


A Valmar és Szikora Róbert Bombázója

 

Marics Petiék újabb Szikora Robival közös cover-t alkottak, szintén a Hajógyár és a Legendák sorozat keretein belül. Ezúttal a Bombázó című R-Go slágert gondoltál újra és mutatják majd be a Strand Fesztiválon, augusztus 21-én, vasárnap.


 




Mivel is zárhatnám a Strand Fesztiválról szóló beszámolót, mint az idei év legnagyobb hazai slágerét produkáló Valmar idézetével? 



 





Fotók: Strand Fesztivál hivatalos

Hajógyár színpad távoli fotó, The Anahit és Konyha fotó: Zeneszöveg.hu saját

További hírek

További hírek

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább