Lanou – Erdeim lemezbemutató a Magyar Zene Házában

2023. február 18., szombat, 19:30

A 2017 decembere óta működő Lanou otthonosan mozog a folk, a pop és a világzene határain, angol és magyar nyelvű saját dalok mellett népdalfeldolgozások is megjelennek a zenekar repertoárjában. A tiszta, mély zenei világ egyúttal bátran kísérletező is, így koncertjeiken megszólalhat egymás után egy stonerrock beütésű citeraszóló, vagy épp egy triphop-hatásokkal átszőtt népdalfeldolgozás is. A 2020-as Fellegek (Of Clouds) című debütlemez után második, Erdeim című albumuk 2023. február 14-én jelenik meg, ezen az popos indiefolk angolszász folkzenei hagyományokkal keverik, ír buzuki és bendzsó is megszólal a lemezen, és az azt bemutató koncerten.




 

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kiváltó Lanou 2020-ban bekerült a Szimpla Lemming tehetséggondozó programba, a 2021-es Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai zsűri díjának, valamint a 2021-es Öröm a Zene tehetséggondozó országos nagydöntőjének nyertese, ezáltal a 2021/22-es Hangfoglaló Program induló zenekari programjának támogatott zenekara. 


2022 áprilisában a Budapest Ritmo nemzetközi világzenei showcase fesztivál kiválasztott hazai zenekara volt.


A Tóth Eszter (ének, citera, ír bouzouki, gitár, zongora), Simon Gyuri (elektromos gitár), Öllős Dávid (basszusgitár) és Papp Gergő (dob) felállású formáció második, Erdeim című nagylemezén részben megmaradt a korábbi koncepció, az albumon angol és magyar nyelvű dalokat is hallhatunk, azonban a hangsúly a magyar nyelvű saját dalok felé mozdult el. 


A kvartett ösztönösen merít a magyar és más népek folkzenéjéből, és nem rugaszkodott el teljesen a gyökerektől, hiszen két népdalfeldolgozás is helyet kapott a lemezen.


Újdonság viszont az angolszász folk kultúra hangszereinek használata, Napfonatból is ismert Tóth Eszter énekes ír buzukin és bendzsón is játszik, miközben a hangszerelés bátrabb, a zene dinamikusabb lett. 


A rendkívül személyes szövegek és a továbbra is nagyon intim hangvétel miatt az Erdeim „utazás a lélek legmélyebb tájaira, ahol nem válik el egymástól álom és valóság, a természeti képek bensőséges jelentéssel bírnak, az elemek életre kelnek, és az úton saját szimbólumvilágunk vezérfonalát követjük, hogy megtaláljuk azt, amit keresünk.”

 

A koncertet rövid beszélgetés indítja, mely során Karosi Júlia beszélget Tóth Eszter énekesnővel.




 

További információk itt.

 

Facebook-esemény itt.

 


Fotó: Lanou és Magyar Zene Háza hivatalos

 

További hírek

További hírek

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább