Több nőt a zeneiparba: az EU-ban is úttörő a magyar first.wave projekt

Új fejezetet nyithat a zeneiparban a nemi egyenlőség terén az a hazai gyökerű, az Európai Unió által támogatott projekt, amely üzleti szemlélettel adna több teret a nőknek a produceri szakmában. A first.wave projekt június 9-én mutatkozik be az Európai Zenei Tanács 11. European Forum on Music című konferenciáján Budapesten.

 

Az Egyesült Államokban a popzenében dolgozó producereknek csak 2,6%-a nő, a világ más tájain pedig ez a szám még ennél is alacsonyabb. 


Ez a statisztika nem csupán azt jelzi, hogy a nők lehetőségei korlátozottak a popzene területén, de azt is, hogy az elmúlt évtizedek ezirányú erőfeszítései sajnos nem jártak sikerrel. A kezdeményezés célja, hogy a zeneipar területén elősegítse a nők bevonását, egyenlő képviseletét, valamint  általánosságban támogassa a nemi egyensúly javítását.




 

Az igazi változás a zenei produceri szakmából indulhat  

 

“A first.wave egyik újítása, hogy zenei producerek területét célozza, aminek a változása látható növekedést indíthat be az iparágban” 


-  mondta Balogh Szonja, a projekt vezetője és stratégája . “Stratégiailag egy olyan pontot kerestünk az iparágban, ahonnan egyfajta láncreakció indulhat. A zenekészítés folyamatában a legtöbb esetben a producerek döntenek a csapat összetételéről, ki szerzi a dalt, ki énekli stb. Statisztikailag a nők nagyobb eséllyel választanak női kollégákat mint a férfiak, ezért a produceri szakmát  tartjuk a leghatékonyabbnak a kezdőpontnak” - tette hozzá. 

 

A projekt stratégia üzleti megközelítése miatt is innovatív a diverzitás területén. Ez ugyanis az első olyan EU-s gender projekt, ami holisztikus szemléletű  és egyszerre veszi  figyelembe az üzleti érdekeket, a keresleti és kínálati oldalt és a nők helyzetének elősegítését is. 

 

A cél az iparágakon átívelő összefogás 

 

“Nem elég csak a zeneiparra fókuszálni, ez is, mint sok más iparág, mély összefonódásban van több, a zenével szorosan együttműködő, sőt gyakran attól függő területtel, ilyen a film, TV média, reklám vagy a játékok” 


- mondta Kozma Kata zenei producer és dalszerző, a projekt egyik létrehozója, akinek számos dalát hallhattuk már filmekben és reklámokban is. “A zenét körülvevő iparágak bevonásával piaci igényt tudunk teremteni, ami támogatja a zeneipart abban, hogy a nők helyzete érezhetően javuljon” - mondta.

 

 

“Több programot futtatunk egyszerre, ilyenek például az EU-s szintű dalszerző táborok, amik a nemileg kiegyensúlyozott csapatokra fókuszálnak, vagy a diverzitást előtérbe helyező ESG stratégiai támogatás az iparágban tevékenykedő cégek (pl. lemezkiadók) részére.” 


- mondta el Koczka Bori, a zeneszöveg.hu vezetője, a projekt munkatársa. 

 

A  first.wave  csapata június 9-én mutatja be a programot az Európai Zenei Tanács 11. European Forum on Music idén Budapesten megrendezett konferenciáján A konferencia egyik eseménye a project first.wave workshopja, melyen a nemi egyenlőséget érintő problémákra keresnek majd választ. 

 

A projekt a kArton Alapítvány és az Európai Unió MusicAire programjának támogatásával jöhetett létre.

 

Balogh Szonja

Kozma Kata

Koczka Bori

Karton Alapítvány

MusicAire program

European Forum on Music

 

      

 

Project first.wave - by Karton Alapítvány

 


Fotó: illusztráció/Freepik

További hírek

További hírek

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább