TUDÓSÍTÁS: Hajógyár x A38 x Zene x Látvány x BÖBE

A nyár első keddjén BÖBE érkezett a Hajóra, aki Hegyi Dóri vezetésével betekintést engedett egyedi vizuális világába és legújabb videoklipjéről is sztorizgatott.

 

Szécsi Böbe tavaly igazán sikeres évet zárt, ugyanis formációjával a Halott Pénz előzenekaraként léphetett színpadra a Győri Audi Arénában, begyűjtött egy Glamour Év énekesnője jelölést, valamint poïsoned paradïse címen megjelentette első szólólemezét.

A bittersweet-popban nyomuló énekesnő azonban egy percre sem dőlt hátra, a brightoni The Great Escape showcase fesztiválról hazatérve bemutatta legújabb videóját, mellyel az első magyar nyelvű dalának, az EGYEDÜL PÄRBANnak adott vizuális megjelenést. 

 

Böbe adatlapjait ITT és ITT találod.


 

De honnan jött az alapkoncepció?

Hogyan zajlott le a forgatás?

Hegyi Dóri többek között erről is beszélgetett BÖBEvel a június 6-i Zene x Látvány esten. A jelenlévők természetesen a klipet is megtekinthették, sőt az énekesnő az est végén egy rövid koncertet is adott.

 

Böbe részt vett a 2022-es Songbook Songwriting Camp-en is. Az esemény keretében már korábban is megcsillogtatta tehetségét. A tavalyi táborról itt láthatsz egy rövid tudósítást.


 

Az Artisjus is írt a táborról egy összegző anyagot, amelyben Böbe munkásságát is kiemeli. Ezt itt olvashatod el.


 

BÖBE ÚJ DALÁRÓL ÉS KLIPJÉRŐL ITT ÍRTUNK RÉSZLETESEBBEN.





 

Böbe saját bevallása szerint első magyar nyelvű dala kihívást jelentett önmaga számára, mert sokáig gát volt benne azzal kapcsolatban, hogy merjen-e magyarul írni. 


– Az angol szövegek mindig kigördültek belőlem, a magyar nyelvű szövegekkel mindig gátlásaim voltak. Az utóbbi időben azonban annyira sok előremutató popzenei produkció jelent meg a hazai palettán, hogy úgy éreztem, hogy több olyan is van, amelyekhez szívesen tartoznék. Ezen gondolatok tükrében sokkal nagyobb lelkesedéssel vetettem bele magam a magyar dalszöveg megírásába. Izgatott vagyok, hogy hogy tetszik majd a közönségnek – részletezte Böbe.

 

A dal szövegét itt találod.


 

A klip alkotói a videóban az alvás meditatív állapotába szerették volna helyezni a megvalósított képi világot, amelyben a szereplők fején egy búra-szerű akvárium látható, amely ezt a szimbolikus világot hivatott képviselni. Az akvárium azt az állapotot jeleníti meg, amikor egy-egy élethelyzetben az ember fojtogatva érzi magát és tompítva érzékeli a külvilágot.




 

A klip technikai részletei kapcsán kiemelték, hogy Böbe egy óriások által uralt világban egy pici lány, ahogyan Alice Csodaországban is megjelenik. Ténylegesen felépítették az óriási világot, hogy az énekesnő kisebbnek tűnjön. Valami torzul, amikor a néző bekerül ebbe a térbe. Böbe elsőként ebbe az ötletbe szeretett bele és ez jól ki is fejezi, amiről a dal szól: egy fojtogató párkapcsolatról, amelyben az ember úgy érzi, hogy burokban él és ha nem tud belőle kilépni, azonnal megfullad. Ez Böbe személyes élményeiből táplálkozik. Az énekesnő elmondása szerint nagyon nehezen lépett túl a történteken, éppen ezért kifejezetten közel is áll hozzá mind a szöveg, mind a zene, s most már a klip is.

 

Mivel a klipben VFX-megoldásokat is alkalmaznak, felmerült a téma, hogy az AI a jövőben milyen klipeket és kreatív vizuális megoldásokat képes majd megvalósítani. 

 

– Sokaknak aggodalmai vannak azzal kapcsolatban, hogy a jövőben nem lesz szükség kreatív szakemberekre, ha a mesterséges intelligencia átveszi a művészet szerepét – vette fel a gondolatot a moderátor, Hegyi Dóri.




 

– A mai világban olyan mennyiségű információ és impulzus ér bennünket – és az sem mindegy, hogy milyen csatornán jut el hozzánk –, hogy inkább az a kérdés, hogy a mai generáció tud-e ebből megfelelően szelektálni és hogy jó kezekbe kerül-e ez a lehetőség. Ugyanakkor én hiszek az emberi jóságban, de a történelmet nézve a pozitív dolgok kimenetelét mindig megelőzi valamiféle negatív tendencia. Egyfajta közös stratégia felállítása nélkül ma az AI kontrollálatlan és ijesztő marad – mondta rendező, Cseplye Dániel.




 

– Ijesztő, hogy a chatGPT-be beírod, hogy írjon egy dalt a Balaton Soundról és tökéletesen megírja, működik. Ilyenkor azt gondolhatja a zenész, hogy a belefektetett munka teljesen felesleges. Hiszen az MI megírja a dalszövegek és a zenei alapot is – tette hozzá Böbe.

 

Kérdés, hogy az emberi oldalát mennyire tudja visszaadni az AI annak, amelyet a hús-vér ember hozzáad, és attól valamiféle plusz keletkezik az alkotásban.





A videót egyébként a Telecom Craft csapata szponzorálta. Ők a kezdetektől támogatják Böbe pályafutását. A cég óriási lehetőséget és támogatás kínál a hazai fiatal, feltörekvő előadók számára, ezért valóban érdemes figyelni a kampányokat azoknak, akiknek segítségre van szüksége a pályájuk fellendítéséhez. (A Telekom kreatív csapata is használja inspirációk keresésére a chatGPT-t.)

 


 

Az eseményről előzetesen itt írtunk beharangozót.


 

Az estét itt tudod visszanézni.


 

 

Az esemény a Petőfi 200 Emlékév keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

 

Fotók: Hajógyár hivatalos

 

 

 

További hírek

További hírek

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább