Kretens

Zenei irányzat: Punk
Albumok: 3 db
Megtekintve: Ma 6, összesen 14251 alkalommal

Bemutatás:

A Kretens 1981-ban alakult magyar punkzenekar.

Alapító tagjai: Horváth Attila (Hemü), Hrutka Róbert, Krasznár János[1], Tóth Miklós (Max).

Biográfia:

1981 februárjában először lépett színpadra a Kretens a Ruhaipari Szakközépiskola tornatermében.

A további koncertek többek között: San Marco Úttörőház, Közgáz Klub, Érdi és Budafoki Művház, stb. Ez a korszak a botrányos kimenetelű Meggyfa utcai koncerttel zárult le.

1983-ban egy francia forgatócsoport járt Magyarországon, akik a magyar punkot dokumentálták, az akkori törvények szerint illegálisan. A Kretens mind a filmben, mind pedig a forgatócsoport visszatérése után kiadott „Világ lázadói harcra fel!" kislemez válogatáson is szerepelt. Az Állambiztonság hamar felfigyelt a zenekarra. Ebben az évben Hemü rendőrségi figyelmeztetést, Max megrovást kapott nagy nyilvánosság előtt elkövetett államellenes izgatás miatt.

Egy 1988-as irat szerint operatív szempontból fontosnak tartották többek a Kretens-t is. 1983-ban egyre sűrűsödtek a „technikai okok" miatt elmaradt koncertek. Egy Bercsényi Klubban tartandó Kretens koncert elmaradása után a feldühödött több száz fős tömeg a Váci utcán vonult végig tüntetve.

1984-ben az akkori basszusgitáros Krasznár János magánéleti problémák miatt kilépett a zenekarból, helyette Szappanos György játszott kb. 2 évig. Az ő távozása után Bozsó András került a zenekarba, aki 1996-ban bekövetkezett haláláig a zenekar tagja volt.

1985 körül enyhült a szigor, és a Kretens többször játszhatott a Petőfi Csarnokban 1500-2000 ember előtt.

1989 tavaszán két NSZK-beli városban is játszott a zenekar.

Több hazai zenekar közül a Kretens-t választották ki egy jugoszláv fesztiválra, ahol végül is nem tudtak részt venni.

A New York Times is foglalkozott a kelet-európai punk mozgalommal, a Kretens-szel is, címlapon Hemü fotójával.

A Kretens együtt koncertezett Henry Rollins-szal, a UK Subs-szal.

1995-ben több mint 10 éves működés után a zenekar feloszlott.

1996-ban újra színpadra léptek a WigWam-ban. Amit hatalmas buli és telt ház jellemzett.

2000-ben Gödöllőn punkfesztivál régi zenekarokkal (CPg, Elit Osztag, Tizedes)

2006-ban a zenekar 25 éves fennállása alkalmából újra összeálltak, és a WigWam-ban tartottak egy sikeres koncertet. Ennek alkalmából kiadták első CD-jüket. A lemez 30 track-et tartalmaz. A lemez nagy része az 1997-es WigWam koncert anyagát tartalmazza, 7 dal pedig a zenekar korábbi időszakából, az 1980-as évekből származó, sosem rögzített dalok új stúdiófelvételei.

2006 őszén a csepeli Freeport-ban újabb Punk fesztivál (Sikátor, Elit Osztag, CPg).

A 2007 nyarán megrendezett komáromi punk-fesztivált követően az együttes két gitárosa, Hrutka Róbert és Giret Gábor szakmai elfoglaltságaik miatt úgy döntöttek, hogy nem kívánnak tovább részt venni a zenekar működésében.

2008-ban a zenekar a két eredeti tag mellett (Hemü és Max) két új gitárossal, Doba Dániellel (Dandy/Soffi, M.Á.K) és Mészáros Péterrel (Tostaky) újra próbálni kezdett.

2009-ben Tostaky elhagyja a bandát és Lencsés Balázs (SOKOL 403, M.Á.K.) lépett a helyére. De a "Térdejj be" és a "Na és" c. dalokat még Tostakyval rögzítették. 

2014-ben megjelnik a Térdejjbe!!! album, melyen 2 régi szerzemény mellett 5 új dal is található. A lemez különlegessége, hogy a borítóját Beri Ary tervezte és rajzolta. 
A csapat leforgat 2 videoklipet a "Tegnap láttam a holnapot" és az "Edzettem a kardom" című számokra, mellette fellépnek különböző klubokban és nyári fesztiválokon. Ezeken a bulikon Terényi Róbert, majd Deli Csaba dobolt, Max távozása után.

2016 februárjában nagy sikerű jubileumi koncertet adnak a zenekar 35. születésnapja alkalmából, melyen Hrutka Robi, Giret Gábor és Max is színpadra álltak a jelenlegi tagok mellett.

Nem sokkal utána Kiskovács (ex-Auróra, AMD) veszi át a dobos posztot, a csak régi nótákat tartalmazó, készülő új lemezt már az ő közreműködésével készíti a zenekar.


(Forrás: Wikipedia)
Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább