Topó Neurock Társulat

Topó Neurock Társulat
Zenei irányzat: Keressük!
Albumok: 0 db
Megtekintve: Ma 2, összesen 10124 alkalommal

Bemutatás:

A Topó Neurock Társulatot 1982. novemberében alakította Ivánka Csaba színész-rendező, a Nemzeti Színház művésze, és a Várszínház műszaki dolgozói. A zenekar felállása az alapításkor a következő volt:

LAKATOS BÉTOVEN DEZSŐ díszítő, szólógitáros és zeneszerző,
FODOR ISTVÁN színpadmester helyettes, basszusgitáros,
MERENA SÁNDOR kelléktár vezető, dob - később a zenekar vezetője,
IVÁNKA CSABA színművész, zeneszerző-szövegíró-énekes, ritmusgitáros, a zenkar művészeti vezetője.

Ebben a formában a zenekar tíz évig működött. Ivánka Csaba, Lakatos Bétoven Dezső és Merena Sándor alkotta a zenekar magját, ők végig tagok voltak. Közben mellettük sok más zenész is megfordult az együttesben, így rövidebb-hosszabb ideig tag volt: KOVÁCS TAMÁS, PATAI TAMÁS, GOTHÁR FERENC, ROMÁN PÉTER, PRIBIL GYÖRGY, NAGY LANTOS BALÁZS, s az utolsó években ZSOLDOS TAMÁS. A közönség kezdettől fogva nagyon szerette a zenekart, a "szakma" azonban nemigen fogadta be. Kezdetben talán zenei fogyatékosságai, később bizonyos tartalmi kifogások akadályozták az előbbrejutást. Az együttes fennállása alatt mindvégig saját klubbal rendelkezett, de az állandó játszóhelyek mellett nagyon sok fellépésre is meghívást kapott, mert jelenléte garantálta a közönség érdeklődését.

A zenekar 1989. áprilisában megjelentette nagysikerű FURNÉR 1 című farostlemezét, amely a lemezborító tanúsága szerint a "Kenyai Hanglemezgyártó Vállalat" felvételei alapján készült (szegény) házi kiadásban, s amely mind kézigyaluval, mind skyl fürésszel lejátszható volt, s amelyet nem kis derültséget keltve, a Magyar Rádióban Indry Gyula újságíró hathatós közreműködésével egy alkalommal valóban megszólaltattak.

Az együttes sikerének titka minden bizonnyal a szövegek szellemességében, a zenei humor és a kemény rock furcsa keveredésében, a groteszk, önírónikus előadásmódban, az őszinteségben és a felfokozott koncerthangulat ellenére, a mindezekből sugárzó szelíd humanizmusban rejlett.

Topó Hungarock Trupp

A Topó Neurock Társulat elhallgatásával nem szűnt meg a közönség szeretete, sőt már egy újabb generáció hallgatta agyonmásolt, rossz minőségű kazettákon a régi koncertfelvételeket. Ezért több év hallgatás után IVÁNKA CSABA kísérletet tett az újrakezdésre, s Nemessányi László lehetetlent nem ismerő szeretetteljes önzetlen segítségével, és néhány zenész barátjával 1994-ben megalakította a TOPÓ HUNGAROCK TRUPP nevű új együttest.

Ezúttal az "öreg profik" mellett, olyan fiatal zenészek is csatlakoztak hozzá, akik korábban közönségként vettek részt a Topó-koncerteken. Az új együttes tagjai voltak:

NEMESSÁNYI LÁSZLÓ, zenekarvezető - basszusgitár - vokál,
RUDNAI PÉTER, a király - dob,
TÖRŐCSIK GÉZA, zenei vezető, billentyűs hangszerek - vokál,
HOLLÓKŐI LAJOS, "népi turbó", népi fúvós hangszerek,
NAGY ÁDÁM, "a kisgyerek", gitár
IVÁNKA CSABA színművész, a zenekar művészeti vezetője, zeneszerző-szövegíró-énekes

A Topó Hungarock Trupp műsorában a régi dalok - IVÁNKA CSABA és LAKATOS BÉTOVEN DEZSŐ szerzeményei mellett, felhangzott néhány új dal is, és beindult a régóta tervezett TOPÓ NÉPI TURBÓ, amely különleges, új színnel gazdagította az együttest.

Az újraindulással egy időben a zenekar egy - akkor Magyarországon feltétlenül, de még világviszonylatban is ritkaságszámba menő - új CD-t jelentetett meg az Automex Kft. és a Kerorg Kft. támogatásával, a VTCD Videoton Kft. kiadásában, amely a hagyományosan lehallgatható hanganyag mellett, egy számítógépen futtatható programot is tartalmaz, képanyaggal, trükkökkel és sok-sok meglepetéssel. A lemez cime "Az Ördög Nem Alszik"...

A zenekar utolsó fellépése, Ivánka Csaba június 4-én bekövetkezett halála elott néhány nappal, 1996. május 23-án, a Szilfa utcai Ferences Házban volt.

Biográfia:

Tagok:

Zsoldos Tamás

basszus gitár

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább