Óriás

Zenei irányzat: Keressük!
Albumok: 9 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 30732 alkalommal

Bemutatás:

Vérbeli rock, de nem Tankcsapda? Dallamos, majdhogynem slágeres gitárzene, de nem Hooligans?
Úgy kemény, hogy közben a lelket is simogatja, úgy könnyed, hogy nem nyálas? Az Óriás igennel válaszol az előbbi kérdésekre, és talán ezért is vált szokássá 2008-as színre lépése után reménységnek, űrbetöltőnek, dobbantásra képesnek titulálni az odalépős, mégis fülbemászó gitárzenében utazó budapesti zenekart.

A négy barát alkotta zenekar második nagylemeze, a 2010-ben megjelent Példák Hullámokra immáron több hangulatot fest: a zakatolástól a halk lírán át a himnikustól a pörgősig mutat lehetőségeket a rockzenére. Az ötletes klipjeivel (gondoljunk akár a papírmasés Fát dönteni vagy a kutyaperspektívában forgatódott Az egyikben ott kisfilmekre) is nevet szerző kvartett így jellemzi önmagát: “Az Óriás egy fiatal rockzenekar, amiben 4 olyan ember zenél gitárral, dobbal, basszusgitárral és billentyűvel, akik szeretnek zenélni, és ezt szeretik a legjobban”. Nem hinnénk, hogy bárki is kételkedne, aki látta már a zenekart élőben.

Biográfia:

A háromtagú együttes a hazai indie-gitárpop ma már szinte legendásnak nevezhető zenekara, az Annabarbi feloszlása után alakult 2005 végén. Az Óriás tulajdonképpen “heti egyszeri örömzenélésnek” indult - melynek keretében Örményi Ákos és Egyedi Péter a Kispál és a Borz akkori dobosával, Mike Zweckerrel hangoskodott jókat. Aztán 2006 márciusában már Hortobágyi Lászlóval, az Isten Háta Mögött dobosával próbált a két magasnövésű, nyártól pedig koncertezésbe, valamint első felvételei rögzítésébe kezdett a trió. 2007 márciusában Hortobágyi helyére érkezett a dobok mögé Nagy Dávid, a zenekar pedig belekezdett bemutatkozó nagylemezének munkálataiba.

2008 őszén jelent meg a trió szép reményekre jogosító debütáló album, a Jön., melynek legismertebb slágeres/klipes száma a Fát dönteni. 2009 folyamatos koncertezést, még egy videoklipet (Az a kellő hő) valamint egy új tagot (Hortobágyi László – ezúttal billentyűn) hozott, 2010-ben pedig a groeningeni Eurosonic fesztivál után Az egyikben ott c. kislemez érkezett a cimadó dalra készült ügyes videoklippel együtt, ami kutyaszemszögből mutatja be az Óriás-létet. A nyári tömött fesztiválszezon után ősszel októberben érkezett a második Óriás korong, a Példák Hullámokra, amelyet az év végén számos sajtóorgánum (Pesti Est, Rádiocafé, Recorder.hu) az év legjobb magyar lemezei közé választott.

A következő évben számos koncert (budapesti kollégium-turné a Turboval, számos vidéki klubbuli a 30Y-nal, valamint az összes jelentős nyári zenei fesztivál) következett, majd ősszel egy új EP felvételeibe kezdett az Óriás. A Gondalapos címre keresztelt anyag producere Takács Zoltán Jappán, a zenei rendező segédje Varga Ádám volt a 30Y-ból, a Mindenki Írja c. dalban pedig Papp Szabi (Supernem) vendégeskedett. A zenekar a novemberi megjelenésre két klipet is készített, ráadásul azokat egy rendkívüli ötlet alapján valós időben, egyszerre, egymással párhuzamosan forgatta le. Az Erősebben szorítsd, valamint a Mindenki Írja kisfilmjei több ponton is kapcsolódnak, egymásba fonódnak, a főbb szereplők pedig mindkét klipben feltűnnek.

2012 egy rendkívüli akusztikus koncerttel, a Nanushka Párnazenével indult, majd az Óriás is részt vett a Lípótszentmiklóson megszervezett Hóóórukkon, az első zenés sítáborban, olyan illusztris bandák társaságában, mint a Kiscsillag, a Vad Fruttik, a 30Y, vagy a Subscribe. A zenekar tavaszi turnéját az Esti Kornél zenekarral bonyolította. Június 2-án az Óriás egy rendhagyó stúdiókoncertet rögzített a törökbálinti SSR stúdióban, olyan illusztris vendégek társaságában, mint Papp Szabi a Supernemből vagy Beck Zoli a 30Y-ból.

Óriás dalszövegek (61 db):

100x

A rossz és a szép

Ahol jó

Az a kellő hő

Az agy leharcolt kapacitása

Az anyag elég

Az egyikben ott

Bába Foga

Csak a szirma kell

Csak az ég

Derék

Dobbanó Haver

Dühös víz

Erősebben Szorítsd

Fát dönteni

Fény

Fényt az űrbe

Gyere gyere

Halkítsd

Halott

Hangtörő

Helyet tudni

Holnap Talán

John McClane

Káoszkapitány

Kezdjük el

Kicsi ember

Kicsikét

Kiút

Láthatatlan

Látod, most is él

Leszek

Másfele néz

Máshol

Mind’ a helyére

Mindenki hasra

Mindenki írja

Nem szól

Ollózó

Ólompehely

Rossz vér

Senki se fél

Soha ne menj vissza

Szájon át

Szilvia

Szívnyitó

Szólj, ha fáj

Szomorú

Talán a moziban is láttál

Titkot visszaadni

Tudom

Úgyis ugyanazt

Újra

Üdv itt újra a szárazon

Válj vízzé

Véletlen volt

Vércukor

Vigyél

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2022 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább