Palmetta

Palmetta
Zenei irányzat: Keressük!
Albumok: 3 db
Megtekintve: Ma 2, összesen 20105 alkalommal

Bemutatás:

A Palmetta zenekar egy olyan örökséget szeretne megőrizni, mint a magyar népdal. Tudjuk, hogy Magyarország egyedülálló népdalcsokor birtokában van. A zenekar kemény, metálos zenére komponálja a népi hagyományos kiejtésben és formában lévő népdalokat. A modern rockzene és a hagyományőrzés összeillesztésével kívánjuk eljuttatni olyan rétegekhez is a népdalainkat, akik más körülmények között nem hallgatnak, nem hallgatnának ilyen stílusú zenét. Ezzel is életben tartva a magyar kultúra ezen részét! Kötelességünknek érezzük ezt a gyönyörű örökséget továbbvinni, mit őseink ránk hagytak.

Biográfia:

A zenekar ötlet egészen 1999-ig vezethető vissza, amikor a Titkolt Ellenállással megjelent Feltámadás lemezünkön már hallható volt a zúzós metál zenére komponált magyar népdal, ami a Magyarország.. címet viseli a korongon. Ennek sikerén felbuzdulva akkor úgy határoztunk, hogy kiadunk egy metál zenén alapuló népdal lemezt. A csapat akkori vendégénekese Halász Kriszta hirtelen távozása miatt akkor és ott meghiúsult a tervünk.
2003-ban csatlakozott a zenekarhoz Kriszta utódja Majorosi Tímea, népi ének és tánc tanár. A Titkolt Ellenállás 2005-ös Így létezem sorlemezén ismét hallható volt egy megrockosított népdal Eddig vendég… címmel. Mára érett meg a gondolat, hogy a Titkolt Ellenállás két oszlopos tagja: Kima Norbert és Szűcs Márton megalapítottuk ezt a népdalos produkciót, de mégsem a Titkolton belül, ahogy régen terveztük, hanem egy új formációt alkotva.
És ezzel egy egyedi stílust, a hagyományőrző népi metált életre hívva.


2008.


2008. májusában az egri Nemzeti Rock Hétvégén úgy döntöttünk, hogy leteszteljük a közönséget és a Titkolt Ellenállás koncert programjába belecsempésztük a Palmetta első három dalát, ami ekkorra már elkészült.
Kíváncsian vártuk a reakciót és nagy meglepetésünkre és örömünkre hatalmas, kitörő siker fogadta a tizenöt perces produkciót.
Így született meg 2008. május 27-én a Palmetta zenekar.
A Palmetta rögzítette első, három számos maxi lemezét, ami promóciós céllal, limitált példányszámban jelent meg. A zenekarból Timi kilépett születendő gyermeke miatt.
Távozása után kénytelenek voltunk új énekesnő után nézni, végül 3 profi népdalénekes hölgy is csatlakozott. A klasszikus színpadkép így jelentősen megváltozott. János Hajnalka (Csíkszereda) népi ének és tánc tanár, valamint tanítványai, Égető Emese (Vajdaság) népi ének szak, Klapka Ágnes (Gyula) népi ének szakos énekesekkel beindultak a próbák és elkezdtünk egy teljes koncert programot összeállítani. Közben a zenekarhoz csatlakozott Laczik Fecó basszusgitáros, aki a Palmetta mellett a Beatrice zenekar oszlopos tagja is és ezért a két zenekar egybeeső koncertjein Fecó helyett a Titkolt Ellenállás szintén oszlopos basszusgitárosa, Farkas Krisztián pengeti a húrokat.
Hogy a produkciót még színvonalasabbá és hagyományőrzővé tegyük, újabb ötlettől vezérelve megkerestük a békési néptáncosokat, akik örömmel csatlakoztak. Három pár minősített néptáncossal kiegészülve – Mucsi Katalin és Szeverényi Barnabás, Buzder Brigitta és Bátori Sándor, Földesi Réka és Toldi Zoltán - 9 hónap megfeszített munka után összeállt a már meglévő 3 dallal együtt egy 19 számos repertoár.


2009.


Májustól intenzíven elkezdtünk koncertezni. Az első önálló fellépésünk, amit nyilvános próbaként hirdettünk meg, 2009. május 10-én volt Békésen a Művelődési Központban, ahol szép számmal jelentek meg az érdeklődők, szám szerint 120 ember tisztelt meg minket a jelenlétével. Az első hivatalos koncertünk, egy héttel később az egri Nemzeti Rock hétvégén volt a Szépasszonyvölgyi Szabadtéri színpadon. Várakozásainkat felülmúló sikert könyvelhettünk el és itt már világosan láttuk, hogy a Palmettával valami olyat sikerült alkotnunk, amire nagy érdeklődés van és a műfajon belül egy egyedi és hiánypótló produkció. Ezt követően az év második felében még tíz koncertet adtunk, mind hasonlóan sikeres volt. 2009. augusztusában rögzítettük első nagylemezünket Hagyomány címmel, amelyen 13 dal kapott helyet, többek közt a Maxi lemezen hallható 3 dal újra hangszerelt változata, valamint újabb tíz népdal. Eközben készültünk első videoklipünk forgatására, amire szeptemberben került sor. Az Indulj el egy úton…című dalra készült videó látható volt egy-két TV csatornán is (Echo, Hálózat, Békés…) és természetesen felkerült a Hagyomány című nagylemezre is multimédia formában, mely lemez 2009. november 1-én jelent meg. A klip a legnagyobb videomegosztóra is felkerült, amit azóta több, mint 73.000-en néztek meg. Mind a lemez, mind a klip nagyon népszerű lett, csakúgy, mint maga a zenekar nemcsak a nemzeti oldalon. A CD több mint 150 üzletben kapható országszerte, kicsik és nagyok kedvence egyaránt.
További dalok feldolgozásába kezdtünk és koncerteztünk az év hátralévő részében.


2010.


2010-ben megkezdődtek a második nagylemez munkálatai. A színpadkép és díszletek fejlesztése, többek között új zenekar óriásmolinó, a koncertbusz dekorációja, illetve gitár és dobemelvények beszerzése.
És nem utolsó sorban az énekesek és táncosok ruhatárának bővítése.
A különböző tájegységekről származó dalok tánckoreográfiájához a helyi népviseletbe öltöznek táncosaink ezzel is az előadások színvonalát emelve.
Közben jónéhány interjút adtunk az érdeklődő újságoknak, rádióknak, hírportáloknak…
Újabb tagokkal bővült a zenekar táncos fronton. A néptáncosok szakmai elfoglaltsága miatt szükséges volt egy pár póttáncossal bővíteni, és ezzel egyidőben Szeverényi Barnabást táncosi pozíciójában Okányi Mihály váltotta fel. Újabb táncosaink: Vida Krisztina és Gellén Péter, minősített néptáncosok.
Nagy figyelem kíséri a zenekar tevékenységét a történelmi Magyarország egész területén.
Mi sem bizonyítja jobban, mint számos koncertmeghívás és regionális rádiókban játszott dalaink.
Határainkon kívül is kedvelik a zenekart.
Lengyelországban például több rádió is játssza zenénket.
Beindultak a koncertek, ismét hatalmas sikerrel, ami további motivációt ad.
Táncosunk, Misi az ország legjobb szólótáncosa címet nyerte el!
Novemberben a szolnoki Denevér stúdióban rögzítésre került második nagylemezünk 13 szerzeménye, ami 2011. április 23-án Merengő címmel fog megjelenni.
18 koncertet adott a zenekar fél év alatt. Sikeres évet zártunk!


2011.


Megkezdődtek a zenekari próbák, táncosaink pedig új tánckoreográfiákon dolgoztak.
A zenekar teljes erővel készült az április 23-án megtartott lemez megjelenéssel egybekötött budapesti nagykoncertjére, valamint az év összes koncertjére.
Második nagylemezünk Merrengő címmel jelent meg, amelyhez egy koncert DVD is párosult. Az egész országban, közel 300 üzletben kapható a zenekar eddig megjelent 2 nagylemeze.
A sok jóhangulatú koncertünk közül a zenekar kedvence a balatoni turné volt, ahol érintettük a Magyar Tenger több pontját is.
Több TV-társaság keresett meg minket, hogy a zenekar egyes dalait szeretnék műsoraik aláfestő zenéjeként felhasználni. Az idén is meghívást kaptunk egy órás élő műsor erejéig a Lánchíd Rádióba. Néhány országos és megyei lapnak, valamint internetes prtálnak adtunk interjúkat.
Ősszel gitároscserék történtek a zenekar házatáján. Az egykori alapítótag és szólógitáros Szűcs Márton helyére érkezett egy nagymúltú zenész, Rigó Tamás személyében. A kisegítő basszusgitáros Farkas Krisztián helyére egy fiatal tehetség, Vida Bálint került. A megújult csapat elkezdte a próbákat és az év utolsó koncertjét december 27-én, Budapesten már az új felállásban játszotta.
Néptáncosaink ismét remekeltek: Okányi Mihály és Gellén Péter is az Országos Szólótáncverseny díjazottjai lettek. Ezúton is köszönjük Közönségünknek a felhőtlen lelkesedést!

Albumok:

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább