Victor Máté

Zenei irányzat: rock, beat, szinti-pop, musical
Albumok: 1 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 15463 alkalommal
Letölthető tartalmak az előadónál

Bemutatás:

Victor Máté (Budapest, 1945. február 26. –) Erkel Ferenc-díjas magyar zenész, zeneszerző, énekes, színész. Az Artisjus Szerzői Jogvédő Egyesület elnöke 2012- től.
Hangszer : billentyűs, fuvolista, ütőhangszeres, hegedűs, gitáros
Díjai, elismerései:
Szirmai-díj (1970)
Erkel Ferenc-díj (1985)
Fényes Szabolcs-díj (1999)
Artisjus Életműdíj (2005)
a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2005)

Biográfia:

1970-től zeneszerzője, később, 1971-től tagja a Non-Stop együttesnek. A Huszár Erikával írt számuk, a Lélegző furcsa hajnalon, a Táncdalfesztiválon második lett. 1972-ben egyszemélyes zenekart alakított és rádiófelvételeket készített, valamint rockmusicaleket, színpadi zenéket és filmzenéket írt. Egyszemélyes zenekara 1976-ig létezett. 1980-tól 1981-ig az MTV könnyűzenei szerkesztője, 1982–1986 majd 1994–2007 között a Rádió szerkesztőségének zenei rendezője. A Nevesincs Színház több gyermekdarabjához írt zenét. Többek között A két Lottihoz és az Iciri-piciri mesékhez. A Könnyűzenei Produkciós Szerkesztőség vezetőjeként, főmunkatársként ment nyugdíjba 2007-ben.1974-ben Huszár Erikával és a Gemini együttessel közösen készítette el a Holnaptól nem szeretlek rockmusicalt Kovács Katival a főszerepben. Hasonló stílusú az 1976-os Villon és a többiek (Kardos G. Györggyel és Mészöly Dezsővel). Ezt követő munkái: A Petőfi Sándor elbeszélő költeménye alapján készült Bolond Istók (tv-opera) - 1977), A canterville-i kísértet ( zenés tévéjáték - 1982). Színészként jelent meg 1975-ben a Tanévzáró című rövidfilmben, majd 1984-ben a Jégkrémbalettben. Az 1983-as István, a királyban ő személyesítette meg Asztrik apátot. A népszerű rockoperának több számában („Töltsd el szívünk fényesség – Veni Lumen Cordium”, „Géza fejedelem temetése – Kyrie Eleison”, „Adj békét Uram – Da Pacem Domine!”, „Fejedelmünk István!”, „Töltsd el szívünk fényesség!”, „Hála néked fejedelem!”, „István, a király”) is énekel. Ezt a szerepet a Városligetben, a Népstadionban és Sevillában is eljátszotta. Munkássága során több színpadi mű elkészítésében is közreműködött: A Cyrano (1983) már az enyhébb zenei stílust, többek között dalműt, zenés játékot és daljátékot képviseli. A különböző irányzatok között helyezkedik el, a Vörösmarty Mihály Szózatából vett, Itt élned, halnod kell című zenés történelmi játék, amely már az 1985-ös évhez kötődik, mint ahogy Kacsóh Pongrác, a János, a vitéz című operettjének pop-átdolgozása is és a Hamupipőke című mese-musical is. A 80-as évek második felében főleg daljátékokban működött közre. Ilyenek a Szentmihályi Szabó Péterrel készített Új Zrínyiász és a William Shakespeare vígjátékából átdolgozott Vízkereszt, amelyben Mészöly Dezső is közreműködött. 1991-ben egy mesés musicalt írt Fábri Péterrel, ami a Szennyes az Óperencia címet kapta. A Királyfi és koldus zenés mesejáték pedig 2002-ben készült. Lemezei: – Óz, a nagy varázsló (1980, 2004, mesejáték) – Non Stop (1985 – Az Úr énnekem őriző pásztorom (1990)

Albumok:

Victor Máté Non-Stop

Non-Stop

1986

Victor Máté dalszövegek (14 db):

A lemezjátszó

A szélben

Ha nem szeretsz már

Hogy én jussak el

Játszom egy gondolattal

Lélegző, furcsa hajnalon

Ne haragudj, kedvesem, ma szomorú leszek

Nehezen élsz

Ó, királylány

Ó, micsoda éjjel

Rosszkor szóltak rám

Szép Margit

Szívem dombján

Tréfás kedvű Jack

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2021 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább