Compact Disco

Zenei irányzat: Elektronikus
Albumok: 5 db
Megtekintve: Ma 2, összesen 46542 alkalommal

Bemutatás:

A Compact Disco egy magyar elektronikus együttes és zenei produceri kvartet. 2008-ban alapította három különböző zenei hátterű zenész Budapesten.

forrás: Wikipédia

Biográfia:

Lotfi, Pál and Walkó először 2005-ben találkoztak, amikor Lotfi Behnam techno produceri duója, a Collins and Behnam Adamski és Seal Killer című számát tervezték feldolgozni és ehhez énekest kerestek.A televízióban látta énekelni Walkó Csabát és felkérte, hogy énekelje fel a feldolgozást. Walkó akkoriban egy funk-pop zenekarban, a Brownfieldben énekelt és megkérte néhány zenésztársát, hogy kísérjék el a felvételre. Közülük az egyik volt Pál Gábor, aki a Toy Division nevű nu-jazz zenekarnak is alapítója volt. A három zenész ekkor találkozott először.

2008 nyarán Lotfi felvetette Walkónak egy vokális elektronikus popzenei együttes ötletét, aki megkérdezte billentyűsét Pált, hogy csatlakozzon hozzájuk. Először 2008 augusztusában ültek össze, és rögtön nekiláttak az első daluk elkészítéséhez (ez később a "Fly or Dive" címet kapta).

2009 márciusáig írták és hangszerelték a dalokat. Ekkora házi stúdiójukban az éneksávok kivételével a teljes zenei alap elkészült és áprilisban nekifogtak az ekkor még címnélküli első albumuk stúdiómunkálatainak véglegesítéséhez: az énekek felvételének, a keverésnek és a masteringnek. Ezek a munkálatok a Collins & Behnam Lotfi melletti másik tagja, Némethy Gábor (azaz Collinsnak) Groovejack Stúdiójában készült el 2009 áprilisa és júliusa között.

Mire a nagylemez elkészült, a zenekar tagjai megállapodtak abban, hogy a zenekar neve Compact Disco, au album címe meg Stereoid lesz. A felvétel meghallgatása után a független lemezkiadó, a CLS Music (akkor még CLS Records) érdeklődést mutat iránta és 2009 szeptemberében aláírták a szerződést és a nagylemez decemberben megjelent.

Az együttes 2010 januárjától kezdett koncertezni, főleg Magyarországon, de Erdélyben is. Az első videoklipjüket az „I’m in Love” című számukhoz forgatták, ami hamarosan számottevő népszerűségre tett szert és számos magyar slágerlistán az első tíz közé került. A klipet nem sokkal az első albumuk megjelenése előtt 2009 novemberében forgatták a Studio X, egy videoklip- és reklámfilm készítő csoport gyártásában.

Nem sokkal a Stereoid megjelenése után a Compact Discót jelölték a 2010-es Fonogram-díjra „Az év elektronikus zenei produkciója” kategóriában.

Mivel a magyar közönségben az „I’m in Love” sikere ellenére sem nagyon tudatosult, hogy a Compact Disco egy zenekar és egy magyar zenekar, ezért a zenekar második videoklipként egy, csak a zenekart bemutató úgynevezett image-klip leforgatása mellett döntött. Erre 2010 májusában került sor a „Without You” című számra,ismét a Studio X közreműködésével.

Ugyanebben a hónapban egy újabb jelölést kapott az együttes, a magyar Bravo magazin a zenekart „Az év felfedezettje” kategóriában a 2010-es Otto-díjra jelölte. Ugyanebben a hónapban a Magyar Rádió felkérte a Compact Discót, hogy az MR2 Petőfi adón futó Akusztik nevű műsorban lépjenek fel repertoárjuk egy a műsorhoz illő, akusztikusabb hangszerelésű változatával. A felvétel 2010. szeptember 7-én került először adásba.

A 2010-es nyári fesztiválidényben a zenekar szinte az összes jelentősebb magyar fesztiválon fellépett és ugyanerre az időszakra esett, hogy a magyar MTV Icon című műsorában Ákos két dalát dolgozza fel. A fesztiválkoncertekre Pál és Walkó felkérte egykori Brownfield-beli zenekartársát, a basszusgitáros Sándor Attilát, hogy a fellépéseken csatlakozzon az együtteshez, aki nem sokkal később, novemberben a zenekar tagjává vált. Bizonyos alkalmakkor egy dobos is része volt a koncertfellállásnak. Ugyancsak 2010 novemberében a Red Bull felkérésére a zenekar leforgatta harmadik videoklipjét a „Fly or Dive” című számukra, ezúttal már harmadszorra a Studio X-szel közösen.

Az év során az „I’m in Love” és remixei minimum az első negyven közé jutva számos slágerlistára felkerültek, többek között az brit Buzz Chartra és a svájci Swiss DJ Chartsra is. A dal első helyre került a magyar dance slágerlistán, a VIVA Club Charton Világszerte elismert DJ-k, köztük Tiësto, Ferry Corsten, Alex Gaudino, Oliver Lang, Mischa Daniels, Henry John Morgan, Chris Finan, Ant Nichols, és Paul Ughes műsorukra tűzték a számot.

A zenekar számos magyar művésznek készített remixeket, köztük a ’’’Holdviolának’’’ ’’„Erdő, erdő”’’ című számukra, illetve a ’’„Bánat utca”’’ című slágerükre, ami azonnal klubsiker lett. Emellett a népszerű előadó ’’’Ákos’’’ számára is készítettek egy remixet 2010-es albumának második, ’’„A fénybe nézz”’’ című kislemezére.

2010 november 15-én, négy heti szavazás után az együttes a közönség szavazatai alapján megnyerte az MTV brand:new választást, amiben segítséget nyújtott a zenekar saját, Gémes Antos színművész közreműködésével készült ’’„Segíts Antosnak!”’’ című vírusvideó-sorozata, amelyre a reklámszakma is felfigyelt. 2010. december 6-án a Compact Disco ingyenes elérhetővé tette debütáló nagylemezét a Lángoló Gitárok zenei blogon.

A 2010. decemberi információk alapján, a zenekar elkezdett második albumán dolgozni, amelynek megjelenése 2011 tavaszára várható.

forrás: Wikipédia


Tagok:

Lotfi Begi

effektek

Pál Gábor

billetyűs hangszerek

Sándor Attila

basszusgitár

Albumok:

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

honszolnokp Hozzászólás ideje: 2012-03-21 19:16:45

Utolsó bejelentkezés:
2013-02-02 21:50:49

Véleménye a(z) "Compact Disco" előadóról:

Ha megtanulnának MAGYARUL énekelni akkor még tán halgatnám is őket.

© 2023 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább