Pomázi Zoltán

Zenei irányzat: pop, rock, country, musical, gyerekdalok
Albumok: 1 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 7363 alkalommal

Bemutatás:

Pomázi Zoltán született Pomázi Zoltán Viktor, Budapest, 1953. május 7. A Bojtorján együttes egyik alapítója énekese és dalszerzője, basszusgitáros, énekes,

Biográfia:

1973-tól az országos ismertségű Tolcsvay Trió tagja. Tolcsvay Bélával és Czipó Tiborral 1976-ig dolgoztak együtt, 6-húros 12-húros, valamint basszusgitár felállásban. Népzenei ihletésű dalaik után nyolc rádiófelvétel, egy hangkazetta és két kislemez maradt fenn, melyek közül a legnépszerűbb a „Tavaszváró" és a „Nem kérdem én" című dalok. Ez utóbbi Pomázi első énekesi felvétele is, amely 1973-ban készült, és a mai napig játsszák a rádióállomások. Ehhez az időszakhoz fűződik a kor több neves művészével - így Latinovits Zoltánnal - létrejött munkakapcsolata és barátsága is. A Trió végig turnézta a korabeli szocialista országokat. Ezek közül a legjelentősebb az 1974-es, és az1975-ös kubai koncert körút. Az 1976-tól országosan is ismertté vált Bojtorján együttes egyik alapítója énekese és dalszerzője. 6- és 12-húros gitáron, valamint autoharpon (a country műfajból jól ismert 38-húros hárfán) játszik. Sajátos, jellegzetes énekhangjával a legendás megszólalásának mindmáig meghatározó alakja. Vörös Andorral közös szerzői és előadói munkásságuk a Bojtorján legnagyszerűbb fejezetét adják. Dalaik több generáció számára váltak maradandó értékké. A Bojtorján népszerűsége a nyolcvanas évek elején volt a tetőponton. Többször jártak azAmerikai Egyesült Államokban, és játszottak a londoni Wembley Stadionban. 1981óta Kansas állam díszpolgárai. 1984-ben Nashville-ben fesztiváldíjat nyertek. Több gyereklemezen közreműködtek dalszerzőként és előadóként, állandó közreműködőiHalász Judit lemezeinek és koncertturnéinak. Az eredeti Bojtorján tagság a következő zenészekből állt: Buchwart László (akusztikus és elektromos gitár, ének), Kemény Győző (akusztikus gitár, hegedű, dobro, ének), Pomázi Zoltán (6 és 12 húros akusztikus gitár, autoharp, ének) és Vörös Andor (pedal steel - gitár, szintetizátor, zongora, harmonika, öthúros bendzsó, ének). A két utóbbi tag írta és hangszerelte a Bojtorján dalok túlnyomó részét. A zenekar állandó vendég zenészei voltak Sötét Gábor (basszusgitár) és Barna Zoltán (Csibi) - dob. Az együttes 1999-ben újjáalakult, és Új Bojtorján néven koncertezik Magyarországon, valamint Erdélyben, Székelyföldön. Saját hanglemezkiadójuk jelenteti meg a zenekar új lemezeit, melyek zenei felvételei saját zenei stúdiójukban készülnek. Magyarországon főleg gyerekkoncertekkel, Székelyföldön pedig monstre, háromórás koncertjeikkel aratnak sikert.
Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább