Presser Gábor

Zenei irányzat: Keressük!
Albumok: 20 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 78925 alkalommal

Bemutatás:

Presser Gábor (Budapest, 1948. május 27. – ) Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zongorista, énekes. A Locomotiv GT együttes tagja, a Vígszínház zenei vezetője, a magyar könnyűzene kiemelkedő személyisége. (Beceneve: "Pici")

Biográfia:

Omega (1967-1971)


1967-től kezdve az Omega első saját dalainak zenéjét írta, addig ugyanis az együttes külföldi slágerek feldolgozásait játszotta. Nyáron bevették zenészként is, egy szokatlan felállással kísérletezve: szólógitár nélkül, két billentyűssel. A próbálkozás azonban nem aratott nagy sikert, így Presser helyére Molnár György gitáros került. Pressert 1968-ban, nem sokkal az angliai turné előtt hívták vissza az együttesbe. Több kislemez után ő lett az első három Omega-album első számú zeneszerzője. Legismertebb dalai ebből az időszakból: Trombitás Frédi, Ha én szél lehetnék, Petróleumlámpa, Tízezer lépés, Az 1958-as boogie-woogie klubban, Régi csibészek, Ballada a fegyverkovács fiáról, Az éjszakai országúton, és talán a leghíresebb: a Gyöngyhajú lány (ezt a Scorpions is feldolgozta White Dove címmel). Ezek közül néhányat ő maga is énekelt (Trombitás Frédi, Tízezer lépés, 1958-as boogie-woogie klubban, Oh, Barbarella). Még 1968 elején, amíg nem tért vissza az Omegába, a Scampolo együttesben játszott. Komár László számára ekkor írta első dalait.

Kilépése után először 1980-ban, az Omega–LGT–Beatrice-turnén szerepelt együtt ismét régi együttesével (a nosztalgia-blokkban), a fináléban pedig az LGT és az Omega együtt játszotta a Gyöngyhajú lányt. Ugyancsak vendégszerepelt 1987-ben a Kisstadionban (25 éves jubileum) valamint a Népstadionban 1994-ben (érdekes módon ekkor kilépése utáni dalokban is) és 1999-ben. Az 1995-ös Trans and Dance című Omega-album készítésében két dal szerzőjeként és vendégbillentyűsként vett részt.

Locomotiv GT (1971-1984)

Presser a könnyű slágereknél többre vágyott, ezért 1971-ben Laux József dobossal kilépett az Omegából és megalakította a Locomotiv GT-t. Az LGT volt az első magyar supergroup, másik két alapító tagja Frenreisz Károly basszusgitáros és Barta Tamás gitáros volt. Az évek során Presseren kívül mind a három tag kivált; a mai felállás 1977-re alakult ki: Presser mellett Somló Tamás, Karácsony János és Solti János az együttes tagjai. Ez az időszak Presser zeneileg legsikeresebb korszaka. A hazai zenei élet kulcsszereplője lett, az LGT dalainak nagy részét ő írta, egyedül és társszerzőként egyaránt. Legismertebb szerzeményei: Ringasd el magad (1973), Kék asszony (1973), Szólj rám, ha hangosan énekelek (1975, ezt eredetileg Kovács Kati vette fel), Neked írom a dalt (1975), Egy elfelejtett szó (1975), A Kicsi, a Nagy, az Arthur és az Indián (1976); A rádió (1977), Jóbarátok vagyunk (1977), Nem adom fel (1978), Boksz (1980), Éjszakai vonatozás (1984).

Közben a színházi életbe is bekapcsolódott. A Vígszínház 1973-ban mutatta be első musicaljét, Déry Tibor Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című kisregényének zenés adaptációját. Ezután Presser a Vígszínház több zenés darabjának is zeneszerzője volt. 1978 óta a Vígszínház zenei vezetője, ahol önálló dalesteket is ad.

1982-ben jelent meg első szólólemeze, az Electromantic, mely eredetileg egy balett elektronikus hangszerekkel készített zenéje. Legismertebb darabja később az angol BBC televízió híradójának szignáljaként is szolgált.

Az 1970-es évektől kezdve több magyar előadónak írt dalokat, zenét (többek között Zalatnay Saroltának, Demjén Ferencnek, Kern Andrásnak, Vikidál Gyulának). 1973 és 1976 között Kovács Kati albumainak, majd 1977 óta Zorán albumainak állandó közreműködője. Az 1980-as években Katona Klári albumain is játszott, és Révész Sándor első szólóalbumának készítésében is részt vett.

Az LGT után (1984-)

Miután az LGT 1984 után nem jelentkezett albummal, újabb színházi produkcióba kezdett. Ennek sikeres eredménye az 1988-ban bemutatott A padlás. 1994-ben jelent meg az első „igazi” Presser-album, a Csak dalok, amit 1996-ban a Kis történetek követett.

Bár az LGT feloszlott (1992-es nagyszabású búcsúkoncertjeik anyaga CD-n is megjelent), 1997-ben mégis új albummal jelentkeztek, a 424 – Mozdonyoperával. Következő albumuk, A fiúk a kocsmába mentek 2002-ben készült el. Az LGT régi sikereit ezek az albumok nem tudták megközelíteni. Szintén 2002-ben, az Óbudai-szigeten LGT-fesztivált is tartottak. Öt év szünet után, 2007. augusztus 7-én a 15. Sziget Fesztivál nyitózenekaraként léptek fel.

A Mozdonyopera óta Presser két albumot is készített (Angyalok és emberek, T12enkettő), filmzenéket szerzett, valamint Zorán albumain is dolgozott.

2003 végén a UNICEF Magyar Bizottság Halász Juditot és Presser Gábort jószolgálati nagykövetté nevezte ki. Feladatuk a gyermekek ügyének képviselete, az UNICEF és a világ gyermekeinek magyarországi képviselete. Megbízatásuk 3 évre szólt, szolgálataikért 100 forint javadalmazásban részesültek.

Presser 2004 és 2010 között a TV2 zenei tehetségkutató műsora, a Megasztár zsűrijének volt a tagja. 2008-ban az ő kezdeményezése nyomán jött létre a Magyar Dal Napja. 2009. január 24-én 1 koncert címmel telt házas koncertet adott a budapesti Papp László Sportarénában. Ennek apropóját az adta, hogy rockzenészi pályafutása 40 éve kezdődött, és azóta még nem lépett fel ekkora helyen. A vendégek között volt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa, Falusi Mariann és Rúzsa Magdolna. A koncerten saját maga által írt, de eredetileg mások által előadott dalokat is játszott.
Művei [szerkesztés]
„Szeretek filmzenét, színházi kísérőzenét írni, de balettet is, … de a dalírástól sehogy sem lehet engem eltéríteni, a végén mindig oda lyukadok ki. Én magamat csak egy zeneszerzőnek tartom, aki néha elénekli a dalait, … néha szöveget is írok.”

A fenti idézet szellemében készült el Presser Gábor szerzeményeinek listája, ahol elsősorban zeneszerzői tevékenységének eredménye látható.

Számtalan előadónak írt dalokat, pályafutása elején leginkább az Omega számára, majd természetesen „saját” együttesének, a Locomotiv GT-nek. Zorán szinte összes, Kovács Katinak pedig négy albuma is az ő műve, de nevéhez fűződik Katona Klári legsikeresebb időszaka is. Nem hagyható ki művei közül több népszerű színházi mű, filmzene, mesejáték sem. A Szántó Erika által rendezett és 1989-ben Európa-díjjal kitüntetett alkotásának, a Gaudiopolisnak a zenéje is az ő alkotása.

A Presser Gábor szerzeményeinek időrendi listája oldalon Presser Gábor művei automatikus sorszámozással ellátva szerepelnek.

Forrás: Wikipédi

Tagok:

Sztevanovity Dusán

szövegíró

Sztevanovity Dusán

szövegíró

Presser Gábor dalszövegek (185 db):

2 szív 1 zongora

A Bús, Piros Vödör dala

A celofán-nap és a papír-hold

A celofánnap és a papírhold

A csend

A csúnya fiúknak is van szíve

A fák is siratják...

A füredi mólónál

A híd

A jó pali kalóz

A kagyló

A kicsi vonat

A legvégén lesz még egy dal

A máshol élők városa

A nagy találkozás

A padlás: Szilvásgombóc

A part

A sanda bohóc dala

A szerelem jó, a szerelem fáj

A Szívemben nincs senki másnak hely

A villamos kettőt csöngetett

Addig jó nekem

Adj egy pohár vizet

Ahogy mindenki

Amarcord

Amíg várok rád

Amikor elmentél

Amióta elszakadtál

Angyal mellettem

Apró a zsebben

Arra mennék én

Arra születtünk

Az arcvíz

Az igéret földje

Az legyél, akinek látszol

Azt hittem

Babaarcú démon dala (Átok ül a kis váramon)

Bárzongok 1. (Pinkmariska)

Bárzongok 2. (A hajnali Blaha)

Bárzongok 3. (Egy zenemasiniszta)

Berendezik a ringet

Boldog szív

Bolond világ

Bús. piros vödör

Cím nélkül

Csak a szerelem

Csak az idő

Csak egy másik bolond

Csasztus

Csigabú

Csúnya fiúk

Dal

Don Quijote Budapesten

Don Quijote Budapesten (keserű románc) [Presser]

Dr. Bánat

Dúdolj néha egy dalt

Egyszer

Éjfél, te bús

Electromantic

Elfáradt dal

Elkergetett asszony

Én már próbáltam

Én szeretem a túlerőt

Én úgy emlékszem

Énekes kalóz

Engem is vigyél el!

És jött a doktor

Eszter keresése

Finálé

Fiú

Francia dal

Gazdag fiú szerelme

Gesztenyeméz

Gondolj rám

Ha a dobos megengedné

Halott

Harmadik világ

Holdbanán

Hozzám hajolsz

Indulás a koncertre (közr.még: Különböző előadók) [Adamis/Presser]

Ismerem őt

Itt a válasz

Jó éjszakát

Jó veled

Jóbarátok vagyunk

Kék asszony

Kék hó

Kék likőr

Két ördög

Két szív

Kibic kalóz

Kit szeretsz?

Kotta nélkül

Krepdesin

La Baletta

La Baletta

Löncsölő kislány

Majd elfújja a szél

Majd Leonard

Marika Néni dala

Maszat Janika

Meddig jössz velem?

Medventánc

Medvetánc

Még egy

Megemeltek az angyalok

Megemeltek az angyalok - Kis erggeli történet

Mikor leszek a tiéd

Milyen jó lenne

Minden nap

Mindenki

Mindent megtennék

Mint a filmeken

Muhi Andris

Murzsi álmodik

Nagy utazás

Napszállat

Náthás angol költő

Ne szeress

Ne szeress engem

Neked írom a dalt

Nekem nem szabad

Nem olyan könnyű

Nem szerethet mindenki

Nyár, némafilm

Nyárkaucsuk

Olyan édes vagy nekem

Őt

Öt

Paca cár áriája (közr.még: Bassa István)

Pacaszörnyek

Puderett

Ringasd el magad

Ringass még

Ringass, riingass még

Rozsdás szög

Strandard

Szabadságdal

Szeplőtlen Szilvia

Taormina

Te majd kézen fogsz és hazavezetsz (közr.még: Kern András)

Te majd kézenfogsz és hazavezetsz

Tíz év az úton

Tízezer lépés

Tomi vagyok

Tovább

Túlerő-blues

Úgy volt

Ugye adsz majd

Ugye ott leszel

Új élet vár

Valaki mondja meg

Valaki mondja meg II.

Várlak

Vinnélek, vinnélek

Volt egy szép napunk

White Dove

Züllött zenész bluúz

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

kbarnus Hozzászólás ideje: 2011-01-29 14:33:22

Utolsó bejelentkezés:
2013-08-28 20:43:35

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

kedvenc :)

Phoebus Hozzászólás ideje: 2010-10-24 16:27:30

Utolsó bejelentkezés:
2010-10-24 18:25:02

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

nem tudja vki honnan tudnám megszerezni ennek a számnak a zongora kottáját?

katinka435 Hozzászólás ideje: 2010-07-13 22:49:20

Utolsó bejelentkezés:
2010-07-26 00:13:39

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

csodálatos dal. Német ismerösömnek elküldtem és annak ellenére hogy nem értette,nagyon tettszett neki. Tudjátok-e,hogy hol találom ennek a dalnak a német vagy az angol fordítását?

eroslany Hozzászólás ideje: 2009-06-06 20:55:44

Utolsó bejelentkezés:
2009-08-13 22:27:10

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

Voltam a koncertjén! Fergeteges volt - ha lehet még jobban kedvelem dalait. Mindig megvigasztal, feldob, vagy épp elszomorít - attól függően: mire van szükségem. Boldog vagyok, hogy ott lehettem. Nagyon nagyra tartom művészetét.

Monszigonia Hozzászólás ideje: 2008-07-05 15:45:18

Utolsó bejelentkezés:
2009-03-26 21:27:41

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

madryka!! Ha még mindig érdekel a szerelem utolsó vérig album, nekem megvan! Jelezz, ha szükséged van még rá!

madryka Hozzászólás ideje: 2008-06-28 23:30:47

Utolsó bejelentkezés:
2014-08-24 14:18:30

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

sziasztok!! a szerelem utolsó vérig albuma nincs meg vkinek? ha igen légyszi vegyetek fel msnre [*** moderálva ***] előre is köszi

StarWish Hozzászólás ideje: 2008-03-05 01:17:55

Utolsó bejelentkezés:
2012-07-06 17:09:04

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

Na igen, a Nagy utazás! Ez a szém teljes eszében olyan mintha a nagypapámról szólna! Ezt is szólt a temetésén... Azóta csak ritkán hallgatom, fájó emlékeket hoz elő! De a szám meg ragadta mijen is volt Ő! Egyik NAGY kedvencem!

hoitsy Hozzászólás ideje: 2008-02-27 08:52:37

Utolsó bejelentkezés:
2020-02-03 16:24:38

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

Szerintem Presser Gábor az egyik legnagyobb magyar zenei művész,aki világszinvonalú zenéket ír,és ad elő.

ianusp Hozzászólás ideje: 2007-09-19 21:03:53

Utolsó bejelentkezés:
2000-01-01 00:00:00

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

Trotskynak!Barátom ez a dal jelképes kalapemelés Leonard BERNSTEIN és az általa komponált WEST SIDE STORY opera elott,melyet a modern Romeo és Júlia feldolgozásnak is tartanak!

beszari Hozzászólás ideje: 2007-08-07 18:31:37

Utolsó bejelentkezés:
2000-01-01 00:00:00

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

Halihó! Nincs véletlen valakinek meg a zene? És ha igen, el is küldené?

Trotsky Hozzászólás ideje: 2007-07-25 15:27:18

Utolsó bejelentkezés:
2008-04-13 19:42:24

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

Nagyon szeretem ezt a dalt!!! Valamit akar nekem mondani... valamit nagyon akar, de nem értem! És ez bosszant... ha valaki érez benne valamit az írja már meg! =)

bubarba Hozzászólás ideje: 2007-07-09 14:00:51

Utolsó bejelentkezés:
2000-01-01 00:00:00

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

Szia Dievca, nekem meg van, msn címem: [*** moderálva ***]

Trotsky Hozzászólás ideje: 2007-06-20 11:55:20

Utolsó bejelentkezés:
2008-04-13 19:42:24

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

Nahát akkor márén is hozzászólok... én már egy ideje 15 éves vagyok, és nagyon szeretem Pressert! Jóllehet inkább az LGT utánit, Az LGT számokat nem szeretem annyira... jobban áll neki ez a nyugis tempó... a hangját is szeretem, engem mindíg megnyugtat ez a mély mackódörmögés, a szöveget meg elég ha én tudom =) Szal engem meg kikapcsol, de mondjuk a rammstein is, meg Zorán is, meg elég vegyes ízlésû vagyok =) Akinek meg jobban tetszik az LGT az hallgassa azt, akinek meg nem tetszik egyik se az ne hallgasson semmit!

Dievca Hozzászólás ideje: 2007-03-27 17:05:23

Utolsó bejelentkezés:
2000-01-01 00:00:00

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

Légyszi akinek meg van Presser Gábor Valaki mondja meg címû dalja,és van Msn címe kérlek írja már le ide a címét ,és én felveszem,elõre köszi!

alexaparduc Hozzászólás ideje: 2007-03-22 14:11:23

Utolsó bejelentkezés:
2008-07-22 16:44:04

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

Presser fantasztikusan jó! Mûvész... Minden tekintetben... Kellemes, mackós hangja van, amolyan 'odabújós'... Mindíg megérinti a dalaival a szívem...

valdemar Hozzászólás ideje: 2007-02-26 23:39:10

Utolsó bejelentkezés:
2000-01-01 00:00:00

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

Nem igaz, hogy nem tud énekelni. Bob Dylannek sem olyan a hangja ma mint amilyen egykoriban volt (teljesen más), de szerintem mégis piszok jó, sõt, megkockáztatom: jobb mint valaha. Presser tud énekelni, és jó a hangja.

ImSthlm Hozzászólás ideje: 2007-02-16 18:13:12

Utolsó bejelentkezés:
2011-12-17 17:11:26

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

Hello, de hát tudjátok, hogy Presser ilyen hangon énekel, a szövege felét olykor nem érteni, de úgy jó ahogy van. Nagyon jó ahogy van.

kewbal Hozzászólás ideje: 2007-01-30 16:17:45

Utolsó bejelentkezés:
2000-01-01 00:00:00

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

Hát, én még lehet, h csak 19 vok, de az lgt a kedvencem. Emellett nagyon imádom a szóló Presser számokat. Lehet, h nem tud énekelni, de engem mindíg kihúznak ezek a dalok a holtpontról...És ez nem korhoz kötött....

ablakos Hozzászólás ideje: 2007-01-26 18:13:19

Utolsó bejelentkezés:
2000-01-01 00:00:00

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

Akinek nem tetszik a Csak a szerelem címû szám, annak javaslom, hogy halgassa meg ezt a számot Zorántól. Sokkal jobb. Szerintem Presser nagyon-nagyon jó zeneszerzõ, de énekesnek csapnivaló.

zsepet Hozzászólás ideje: 2007-01-23 14:38:29

Utolsó bejelentkezés:
2000-01-01 00:00:00

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

Nekem is tetszik a Csak a szerelem szám , ahogy a legújabb lemezrõl az összes többi is. Az tény, hogy azoknak akiknek az LGT-s Presser számok tetszettek, azok nem biztos, hogy szeretik a "szóló" Presser szerzeményeket. Nekem az LGT utáni Presser a kedvencem. Hihetetlen milyen hangulata van ezeknek a számoknak.

respector Hozzászólás ideje: 2007-01-15 19:03:30

Utolsó bejelentkezés:
2000-01-01 00:00:00

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

Én még csak éppen 18 éves vagyok, nemigazán az én generációm zenéje Presser, de a Csak a Szerelem címü számot (is) még nagyonsokadik hallgatásra is jónak tartom, ez pedig ritka. Nem értek a zenéhez, de szerintem pont a brekee által említett híbák teszik jóvá a számot! Lehet hogy nem értek hozzá, mert más (fekete gyökerû) zenéket hallgatok! chasethedevil! byebye!

brekeee Hozzászólás ideje: 2007-01-08 20:21:11

Utolsó bejelentkezés:
2000-01-01 00:00:00

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

Borzalmas Presser Gábor új száma! Én nem akarom bántani, hisz az LGT rám is gyakorolt hatást, de ez a szám nekem eszméletlenül nem tetszik. Ráadásul hamis is. Bocsi, de ez a véleményem.

Marvus Hozzászólás ideje: 2007-01-01 20:43:34

Utolsó bejelentkezés:
2000-01-01 00:00:00

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

bondar57: valóban nincs, mivel az egy LGT szám :)

bondar57 Hozzászólás ideje: 2006-12-26 09:22:11

Utolsó bejelentkezés:
2000-01-01 00:00:00

Véleménye a(z) "Presser Gábor" előadóról:

A kicsi az artur és az indiánt nem találom a listában

© 2022 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább