A Gátnál

Zenei irányzat: rock, alternatív,
Albumok: 0 db
Megtekintve: Ma 2, összesen 3076 alkalommal

Bemutatás:

A sárvári gyökerű zenekar rövidebb, hosszabb kihagyásokkal 1999 óta működik aktívan. 2014-ben jelent meg szerzői kiadásban Félmágió című nagylemezük, majd 2016-ban a Szihám című EP. 2017 óta színpadi értelemben ismét passzivált A Gátnál, de a műhelymunkák folyamatosak, születnek az új dalok.

Biográfia:

A Gátnált Sárváron teremtettük meg 1998 nyarán azzal a naiv szabadsággal, amely csak az előképzettség nélküli zenekaralapítók sajátja. A Gátnállal együtt nevelkedtünk, és lettünk lassan hangszertulajdonosokból amatőr zenélőkké. A kezdetektől nagyon érdekelt minket, hogy milyen lehet az a muzsika, ami bennünk rejtőzik, és – hiába élt néhány csábító, elképzelt ábrándkép bennünk arról, ahogy az akkori kedvenceink zenéjét játsszuk – igazabbnak gondoltuk, ha a saját dzsinnek kiszabadítására törekszünk inkább. Az első lépések a felfedezésé voltak, aztán jött a rácsodálkozás, végül az elfogadás és azonosulás. A dalteremtés misztérium. Olyan dallamokat és olyan szövegeket előadni, amelyeket korábban még senki nem adott elő, semmihez nem hasonlítható. A Gátnál ars poeticája, hogy az inspirációk feltétel nélküli elfogadása az önismeret olyan különleges területeihez vezet, ahová más út talán nincs is. Hogy minden ihletett szöveg igaz, és minden “kapott” akkord legitim. Ezért a névválasztástól kezdve a szövegek utolsó szaváig elsőbbséget tartottunk fenn ennek a bizonyos inspirációnak, amit ezidáig még sosem kaptunk rajta füllentésen. Voltak kríziseink, voltak mámorító pillanataink. Voltak rossz koncertjeink és volt néhány nagyon jó. Szereztünk barátokat, kaptunk testvérzenekart, hol gyorsabban haladtunk, hol egyhelyben topogtunk egy ideig. Volt jónéhány hangszer- és tagcserénk. Játszottunk a szülővárosunkban, sok más városban, egy borospince teraszán és a Sziget színpadán is. Készítettünk demókat, tartottunk klippremiert, adtunk interjúkat, sosem mentünk bele szövegmagyarázatokba, de mindig örültünk mások asszociációinak. Volt, aki hátráltatott, voltak segítőink. Volt évekig tartó szünetünk, volt reményteli újjáalakulás… Szóval megesett velünk már a legtöbb dolog, ami egy zenekarral megeshet, de valahogy A Gátnál mindig túlélt. Dolga van. Félmágió… – ez az általunk megtermetett szó a két világ közötti misztikus határterületet jelenti. Félig még itt, félig már ott. Félig még ez, félig már az. Félig még kinn, félig már benn. 2014. szeptemberében ezzel a címmel adtuk ki az első nagylemezünket, végre felhúzva a horgonyt, és elhagyva a biztonságot adó kikötőt. Zenekari identitásunkat mindezidáig csak a saját és egy szűkebb kör reflexióira alapoztuk. A Félmágióval ezt a kört kitágítottuk, és fel is szaggattuk. A lemez dalai a rádióban szólnak, magazinok munkatársaihoz jutottak el, és mint egy szonda kutatják mások tükrében önmagukat. Minden kétséget kizáróan ez A Gátnál fennállásának egyik eddigi legfontosabb eseménye: a zene, amit önmagunkban akartunk megismerni, elszakad eddigi referenciáitól, és ezzel újraértelmezi saját azonosságát.

A Gátnál dalszövegek (0 db):

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább