Baranski László

Baranski László
Teljes név: Baranski László
Együttes: Apostol,
Hangszer, szerep: Keressük!
Szerző: Szövegíró, Zeneszerző
Megtekintve: Ma 1, összesen 1798 alkalommal

Bemutatás:

Baranski László (Budapest, 1950. június 22.–) szólógitáros, a Volán, a Gemini és az Apostol tagja.

Biográfia:

A hatvanas években különböző amatőr beatzenekarok után a Volán együttesben játszott, amely saját klubbal rendelkezett az akkori Lenin körúton, a Volán Tröszt épületében. Amikor Papp Imre Mityó és Baranski László távozott az együttesből, a Volán együttes gyakorlatilag megszűnt.

1972-től hét éven keresztül a népszerű Geminiben gitározott, ahová Várszegi Gábor, a Gemini basszusgitáros-vezetője hívta. Rusznák Ivánt váltotta, aki aztán a későbbi M7 (együttes)ben lett ismert muzsikus. Victor Máté, aki akkoriban a rádió munkatársa volt, sokat segített a Gemini együttesnek. Országszerte rengeteget koncerteztek, vasárnaponként a Taurus Gumigyár klubjában léptek fel, a hét minden napján pedig valamelyik nagyvárosban. A Vígszínházban a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról előadásain, amelyen eredetileg csak a Locomotiv GT játszott, később a Geminivel váltották egymást,[2] a másik Presser-musicalt, a Harmincéves vagyok címűt pedig már az Apostol együttessel kísérte a Vígszínházban . 1973-ban közreműködött Bágya András – Huszár Erika A Fekete tó legendája c. rockmusicaljében.

1979 óta az Apostol együttes zenésze, amelynek tagságát Németh Zoltán zenekarvezető kínálta fel számára. Az együttes 12 albumán gitározik. Az Apostollal nagy turnékat csináltak, amelyekben benne volt a „szokásos” Szovjetunióbeli koncertsorozat, de az együttesbe belépése után nem sokkal eljutottak az Egyesült Arab Emírségekbe is. Háromszor jártak Amerikában a magyarlakta területeken, az ottani magyarság meghívására. Szinte az egész Államokat bejárták. A nyolcvanas évek elejétől a Rockszínházban, s azóta is különböző zenés színpadi darabokban látja el a kísérő-, illetve szólógitáros szerepét.

2021. október 24-én tartották meg a Covid19-pandémia miatt többször elhalasztott Apostol 50 jubileumi nagykoncertet a Papp László Budapest Sportarénaban.

Zenekarai (1 db):

Baranski László dalszövegek (4 db):

Boldogság minden ember vágya(Apostol)
video

Buborék-ember(Apostol)
video

Olcsó áruk boltja(Apostol)
video

Szélkakas(Apostol)
video



Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább